Isnin, 11 Disember, 2017
Laman Utama Sektor Operasi Bahagian Bina Ummah

Bahagian Bina Ummah

PENGENALAN

Bahagian Bina Ummah adalah sebuah bahagian di bawah Sektor Operasi YADIM yang berperanan untuk merancang dan melaksana program di pelbagai peringkat bagi menjayakan Pelan Pembangunan Masyarakat dan Sukarelawan Al-Falah. Bahagian Bina Ummah diketuai oleh seorang Pengurus Eksekutif dan mempunyai tiga unit iaitu Unit Sosial dan Masyarakat, Unit Dakwah dan Unit Sukarelawan Al-Falah.

Program-program yang dilaksanakan di bawah Unit Sosial dan Masyarakat adalah seperti X’presi Belia, Sayang Di Sayang dan Survival Ummah. Program yang dianjurkan menyasarkan golongan belia,  penduduK kawasan projek perumahan rakyat (PPR), pelajar, remaja dan masyarakat setempat.

Unit Dakwah pula menyasarkan masyarakat kampung, kariah masjid, surau dan penjawat awam dengan penganjuran program seperti Wacana Pemantapan Akidah Ahlus Sunnah Wal Jamaah, Seminar Jati Diri Muslim dan Wacana Dakwah Masjid dan Surau.

Unit Sukarelawan Al-Falah pula adalah pasukan yang ditubuhkan YADIM Falah sebagai wadah penggerak kesukarelawanan masyarakat setempat. Wadah menyemarakkan usaha dakwah melalui khidmat masyarakat dan menyuburkan ukhuwah islamiah. Golongan sasaran unit ini termasuk warga emas, belia, remaja,  masyarakat awam, hospital, kakitangan awam, masyarakat setempat dan  kariah kampung.

OBJEKTIF:

  • Meningkatkan kefahaman kepada masyarakat berkaitan pemahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah.
  • Menerapkan kerja sukarela pasukan Sukarelawan Al-Falah dan masyarakat melalui aktiviti-aktiviti kemasyarakatan.

FUNGSI

  • Meningkatkan kefahaman ahli sunnah wal jamaah kepada masyarakat umum.
  • Memperkasakan pengetahuan terhadap isu-isu semasa dikalangan masyarakat umum.
  • Meningkatkan kesedaran kepada masyarakat umum tentang peranan mereka dalam menyumbang kepada pembangunan ummah.
  • Menyediakan platform untuk menerapkan serta memupuk budaya kerja sukarela dikalangan masyarakat umum.

PROGRAM

X’presi Belia

Program berbentuk santai bersama golongan belia dan remaja ke arah pemantapan jati diri dan kerohanian

Sayang Di Sayang

Program khidmat sosial kepada golongan gelandangan dan asnaf melalui aktiviti dan program khidmat bakti

Survival Ummah

Program pengukuhan cara hidup muslim kepada masyarakat umum

Wacana Pemantapan Akidah Ahlus Sunnah  Wal Jamaah

Program berbentuk  forum dan ceramah tentang pemahaman dan ancaman Umat akhir zaman serta pemantapan Akidah Ahlus Sunnah Wal Jamaah

Seminar Jati Diri  Muslim

Program berbentuk seminar jati diri muslim dalam tempoh sehari atau 3 hari 2 malam.

Wacana Dakwah  Masjid dan Surau

Program forum dan wacana tentang perkongsian dan pemantapan Akidah dan dakwah di Masjid-masjid & Surau.

SUKARELWAN AL FALAH

Sukarelawan Al-Falah ialah sebuah pasukan beruniform yang berorientasikan    kebajikan, disiplin dan kesedaran perjuangan untuk agama, bangsa dan negara.  Ia ditubuhkan pada tahun 2000 dan telah dilancarkan penubuhannya secara rasmi    oleh YAB Dato’ Seri Najib Tun Razak. (Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada 11 April 2015)

Antara program Sukarelawan Al Falah ialah

Penubuhan Pasukan SAF

Penubuhan Pasukan Sukarelawan Al-Falah sebagai wadah penggerak kesukarelawanan masyarakat setempat. Wadah menyemarakkan usaha dakwah melalui khidmat masyarakat dan menyuburkan ukhuwah Islamiyyah.

Program Pemantapan Pasukan & Khidmat Bakti

Mewujudkan rangkaian dakwah melalui pasukan-pasukan setempat yang ditubuhkan sebagai penggerak kerja-kerja sukarela dalam melaksanakan aktiviti dakwah bil hal.

Latihan Asas & Kepimpinan SAF

Program Latihan Asas dan Kepimpinan merupakan program asas Sukarelawan

Al-Falah untuk menjadi sukarelawan yang sentiasa bersiap sedia berkhidmat dengan penuh tanggungjawab bagi melaksanakan kerja-kerja sukarela, kebajikan dan bantuan kemanusiaan untuk golongan yang memerlukan.

Program Dakwah Orang Asli

Program Dakwah Orang Asli merupakan program bantuan dan sumbangan kepada masyarakat orang asli dimana YADIM akan turun padang dalam menjayakan program-program khidmat bakti.