‘Mengembara’ ke dalam tubuh manusia

0
664

ABDUL LATHIEF AL-BAGHDADI, seorang pengembara dan ahli perubatan (ahli anatomi) dilahirkan pada 1162M di Baghdad dan meninggal pada 1231 di kota yang sama. Beliau seangkatan dengan Maimonides, iaitu ahli perubatan dan pengarang buku Aphorisme yang memuatkan sejumlah kritikan terhadap buku Galenus.

Riwayat hidupnya diketahui daripada sebuah autobiografi yang ditulisnya dan masih terdapat hingga kini. Autobiografi ini kemudiannya diberi catatan tambahan oleh seorang ahli sejarah yang turut terkenal pada zamannya, iaitu Ibnu Abi Ushaybi’ah.

Berdasarkan kepada catatan hidupnya, diketahui bahawa beliau melakukan perjalanan panjang dengan mengunjungi Mosul, Damsyik dan Mesir. Kemudiannya, beliau menuju ke Jerussalem, tempat pengumpulan dan perkembangan ilmu. Selama beberapa tahun, beliau mengajar ilmu falsafah dan perubatan di Kaherah dan Damsyik sebelum mengembara ke Aleppo untuk tujuan yang sama.

- advertisement -

Beliau menghasilkan sejumlah karya yang kebanyakannya mengenai bidang perubatan. Sebagaimana yang dicatatkan oleh Ushayhi’ah, sebuah bukunya berjudul, Account of Egypt berada di Eropah dan mengandungi maklumat yang cukup terperinci. Manuskrip tersebut dijumpai oleh Edward Pococke, seorang orientalis di Perpustakaan Boldeian.

Di dalamnya, mengandungi deskripsi yang memuatkan deskripsi bencana kelaparan akibat Sungai Nil dilanda kering-kontang. Peristiwa ini terjadi pada tahun 1200 hingga 1202M dan ia berdasarkan kepada pengalaman beliau yang melihat sendiri kesengsaraan akibat bencana tersebut. Dicatatkan, beliau ketika itu, dalam perjalanan meninggalkan Baghdad ke Mesir untuk mencari individu yang mahir dalam bidang perubatan.

Prof. White dari Universiti Oxford kemudiannya menterjemahkan manuskrip tersebut ke dalam bahasa Latin pada tahun 1800M. Selain itu, De Sacy turut menterjemahkannya ke dalam bahasa Perancis pada 1810 dengan beberapa catatan tambahan yang dianggap penting.

Sepanjang hidupnya, beliau menghasilkan karya yang berjumlah hampir 116 buah kesemuanya. Namanya masyhur sebagai ahli anatomi terkemuka yang pertama memberi deskripsi lengkap dan tepat tentang tengkorak kepala manusia dan tulang muka termasuk tulang rahang bawah.

Di samping itu, Abdul Lathief turut mengembangkan ilmu mengenai pertulangan pada umumnya. Teori Galenus misalnya, mengenai tulang bawah dan tulang yang menghubungkan tulang punggung dan tulang kaki.

Bukunya, Account of Egypt, dinyatakan oleh beberapa pengkaji sebagai salah satu karya topografi terpenting pada abad pertengahan, walhal semasa hidupnya, telah muncul para cendekiawan yang turut membuat kompilasi dan kamus tentang geografi dan topografi seperti Az-Zamakhsyari yang menulis buku Kitab al-Amkinah wa al-Jibal wa al-Miya serta Yaqut, iaitu pengarang buku Mu’jam al-Buldan.- MAJALAH DAKWAH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here