Home » Langit Terbuka » Saintis wanita UMT ketuai pelayaran ekspedisi saintifik sempena LIMA 2019
a

Saintis wanita UMT ketuai pelayaran ekspedisi saintifik sempena LIMA 2019

Dr Roswati memberitahu, pelayaran penyelidikan yang bermula 13 hingga 23 Mac itu akan melalui lebih 45 lokasi kajian sepanjang dua laluan maritim negara bagi melakukan kajian berkaitan sains marin dan perubahan iklim. - Foto Bernama

KUALA NERUS – Universiti Malaysia Terengganu (UMT) terus mengiktiraf peranan saintis wanita dalam bidang kelautan dengan menampilkan Pengerusi Program Biologi Marin, Pusat Pengajian Sains Marin dan Sekitaran UMT, Dr Roswati Md Amin sebagai Ketua Pelayar bagi Ekspedisi Saintifik UMT ke Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2019 (LIMA 2019).

Roswati akan mengetuai pelayaran menggunakan kapal penyelidikan UMT, RV Discovery mengelilingi Semenanjung Malaysia menerusi dua laluan maritim, Laut China Selatan dan Selat Melaka selama 20 hari bersama 25 saintis lapangan dan makmal, termasuk lima daripadanya saintis wanita.

Beliau berkata, pelayaran yang bermula 13 Mac hingga 23 Mac itu akan melalui lebih 45 lokasi kajian sepanjang dua laluan maritim berkenaan bagi melakukan kajian berkaitan sains marin dan perubahan iklim di negara ini.

“Fokus kajian saya dan pasukan adalah bagi mengkaji kesan pencemaran alam sekitar dan perubahan iklim terhadap hidupan marin dan mengkaji terumbu karang serta ikan karang di lokasi-lokasi yang telah ditetapkan termasuk lokasi utama di Pulau Perak, Kedah.

“Dari situ, kami akan ambil sampel bagi mengkaji sama ada hidupan marin di situ seperti phythoplankton (tumbuhan) dan zooplankton (haiwan) tercemar atau tidak, (ini kerana) kesan pencemaran itu memberi impak kepada masyarakat kerana ikan yang menjadi sumber protein rakyat negara ini menjadikan kedua-dua organisme tersebut sebagai sumber makanannya,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata, Pulau Perak dipilih sebagai lokasi kajian utama berdasarkan bentuk fizikal pulau itu yang terbentuk daripada batuan metamorf berusia ratusan juta tahun dan tebing curam berketinggian lebih 100 meter yang para pengkaji boleh melihat terumbu karang sehingga 40 meter ke dasar laut kerana kejernihan airnya.

Mengulas cabaran yang bakal digalas sebagai ketua pelayaran wanita buat pertama kali dalam hidupnya, Roswati menyifatkan ia satu pengiktirafan kepada penglibatan golongan wanita sebagai penyelidik yang sebelum ini kejayaan mereka jarang didedahkan kepada umum seperti kenyataan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Justeru, katanya, meskipun kini beliau mengandung lima bulan, tugas itu akan digalas dengan penuh tanggungjawab serta penghormatan terhadap UMT dan cuba melakukan yang terbaik menerusi pengalaman beliau sebagai saintis yang sering bertugas di lapangan sebelum ini.

“Kebiasaan kalau melibatkan pelayaran di laut, berhadapan dengan cuaca yang tidak menentu adalah rintangan utama, namun saya positif, dengan bantuan serta kerjasama yang diberikan oleh pasukan penyelidik dan juga kru kapal, misi ini dapat disempurnakan dengan jayanya, insya-Allah.

“Harapan saya daripada kajian ini juga dapat memberi impak dan membuka mata masyarakat kepentingan ekosistem marin kepada kehidupan seharian kita dan mahu mereka bertindak balas terhadap pengetahuan yang mereka dapat daripada kajian UMT ini,” katanya. – Bernama

Artikel Berkaitan

Pelajar terbaik PSRA Selangor peroleh 11A SPM

KUALA LUMPUR – Bekas pelajar terbaik Peperiksaan Sekolah Rendah Agama (PSRA) Selangor 2017 mengulangi pencapaian cemerlang apabila memperoleh 11A dalam SPM 2022.

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *