Citra YADIM

Kerjasama strategik YADIM – YPM

PERBINCANGAN Bagi menjalin kerjasama antara YADIM dan Yayasan Pelajaran Mara (YPM) telah diadakan pada 26 Mei 2023 di Menara MARA,

Kunjung hormat YADIM ke BSN

KUNJUNG HORMAT YADIM ke Bank Simpanan Nasional (BSN) telah diadakan pada 25 Mei 2023 di Wisma BSN, Kuala Lumpur bagi

Inisiatif dakwah Takwim Hijrah

TIDAK Banyak pihak yang mengkaji tentang kepentingan takwim Islam di negara ini, apatah lagi berdakwah menggunakannya. Itu antara cadangan kerjasama

Langit Terbuka

Program & Perkhidmatan YADIM

Ditubuhkan pada tahun 2000 untuk meluaskan dakwah dan memperkenalkan konsep kebajikan yang berteraskan maqasid syariah. Pasukan sukarelawan ini diselaraskan oleh Bahagian Khidmat Bakti, Sektor Pembangunan Ummah dan Wanita, dan Pejabat YADIM Negeri sebagai sekretariat di seluruh negeri.
YadimTV merupakan saluran YouTube rasmi YADIM yang diuruskan oleh Bahagian Media dan Teknologi Dakwah. Saluran ini mempunyai lebih daripada 2.4 ribu video dan kini mempunyai sejumlah 3.44 ribu subscriber yang mengikutinya. Saluran ini menawarkan pelbagai video berkaitan dengan dakwah agama Islam
Daie Komuniti YADIM berperanan sebagai penggerak aktiviti dakwah di 11 penempatan PPR dan PA di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dengan memberikan kelas pengajian Al-Quran dan Fardu Ain, ziarah dan Muslim dan Bukan Muslim, serta program-program kesukarelawan dan kebajikan secara percuma.
Kedai Buku YADIM menerbitkan bahan-bahan bermutu dalam pelbagai variasi yang berunsurkan Islam dan memupuk nilai keislaman dalam penerbitan buku, serta menjalin kerjasama dengan penulis dan penerbit buku luar untuk membangunkan minda masyarakat Islam, dibawah Bahagian Penerbitan YADIM.
INDAH merupakan institut latihan di bawah Sektor Latihan dan Perkaderan YADIM yang menyediakan dan menyelaras pelbagai modul latihan untuk YAYASAN Dakwah Islamiah Malaysia. Terletak di Kg Sungai Semungkis, Selangor. Dilengkapi dengan kemudahan dewan, surau, rumah tamu, kafetaria, dan bilik penginapan yang selesa.
Lembaran Yadim Sdn Bhd (LYSB) ialah syarikat milik YADIM yang menyediakan perkhidmatan peruncitan, perdagangan bekalan, penyewaan hartanah, dan pelaburan emas. Pasaraya Yadimart dibuka pada 2021 dan kedai kedua di Bangi Gateway pada 2023, menawarkan barangan keperluan harian, perkhidmatan jualan borong, dan lain-lain.
Melahirkan kepimpinan pelapis masa depan yang beridealisma Islam dan berjiwa dakwah, sementara teras Kemuda ialah melahirkan pendakwah Islam berpengetahuan, menyelaraskan kegiatan NGO Islam dan rakan strategik dakwah serta menggalakkan masyarakat untuk menjalankan kegiatan dakwah dalam aspek pendidikan dan sosial.
Program Latihan Akademi Daie Muda YADIM melatih belia Malaysia berumur 21-30 tahun dalam lapangan dakwah dengan pelbagai latar belakang pendidikan, dan disiarkan dalam rancangan Realiti TV. Syarat kelayakan adalah mahasiswa tamat semester atau yang telah bergraduasi. 3 aspek utama iaitu sahsiah, kemahiran dan pengetahuan luas.

Analitis

BACA SEKARANG

Muamalat

Waktu Solat

KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA ( 292° 31′ 16″ )

30 May 2023 | 10 Dhū al-Qa'da 1444

Solat Waktu
Subuh5:49 am
Syuruk7:02 am
Zuhur1:14 pm
Asar4:38 pm
Maghrib7:22 pm
Isyak8:37 pm

Ensiklopedia

Naratif Al-Ghazali

Lagenda

Aspirasi

Persuasif