Saintis Muda Harap Kajian Diagnosis Tibi Boleh Diaplikasi Di Malaysia

0
33
Dr Siti berharap kepada kajian saya 'To Find a Hidden Killer' itu yang mengenal pasti bakteria penyakit Tibi dengan lebih tepat, cepat dan mudah dengan menggunakan alat biomarkers

SEPANG – Saintis muda Malaysia, Dr Siti Kayriyyah Mohd Hanafiah bersedia bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan berhubung penggunaan pasangan antibodi-antigen untuk diagnosis penyakit Tuberculosis (tibi) di negara ini.

Pensyarah Muda dari Universiti Sains Malaysia yang dinobatkan sebagai juara dunia dalam pertandingan Famelab International 2018 di United Kingdom baru-baru ini, yakin jika kajian itu berjaya, penyakit tibi dapat dikesan dan dicegah lebih awal.

“Saya berharap kepada kajian saya ‘To Find a Hidden Killer’ itu yang mengenal pasti bakteria penyakit Tibi dengan lebih tepat, cepat dan mudah dengan menggunakan alat biomarkers.

- advertisement -

“Namun, kita ada kekangan kewangan dan peruntukkan. Itu lah cabaran saya. Jadi saya berharap untuk bekerjasama dengan pelbagai pihak termasuk Kementerian Kesihatan jika ada peluang,” katanya.

Dr Siti, 33, berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here