Home » Langit Terbuka » 70 peratus wanita Arab Saudi sudah bersedia memandu

70 peratus wanita Arab Saudi sudah bersedia memandu

A Saudi woman leaves a vehicle in Riyadh, Saudi Arabia October 2, 2017. Picture taken October 2, 2017. REUTERS/Faisal Al Nasser

JEDDAH 18 Dis. – Kira-kira 70 peratus wanita Arab Saudi sudah bersedia untuk memandu sebaik sahaja mendapat lesen pada bulan Jun tahun depan.

Satu kajian oleh Ipsos menunjukkan kaedah pengangkutan yang paling menonjol untuk wanita telah sama ada didorong oleh anggota lelaki keluarga atau melalui penggunaan aplikasi menunggang kuda.

Sekurang-kurangnya satu daripada lima isi rumah juga mempunyai pemandu.

Dengan dikri diraja yang membenarkan wanita memandu, kajian Ipsos menunjukkan banyak perubahan akan berlaku terhadap isi rumah, jantina, ekonomi, jenama automotif dan banyak lagi.

Majoriti orang rakyat Arab Saudi (63%) berpuas hati dengan dikri tersebut, percaya larangan pemandu yang dihapuskan ke atas wanita memberi kesan positif terhadap pemodenan Arab Saudi dan meningkatkan kebebasan.

Tetapi, ramai juga berpendapat terdapat implikasi negatif terhadap isu-isu yang berkaitan dengan lalu lintas dan keselamatan jalan raya serta peningkatan gangguan terhadap wanita di jalanan.

Sebaliknya, majoriti wanita menyatakan bahawa mereka akan mula memandu sebaik sahaja larangan itu dimansuhkan dan mereka cenderung untuk membeli kereta baru untuk menampung peningkatan permintaan rumah tangga terhadap keperluan pengangkutan.

Bagaimanapun, lelaki akan kekal sebagai pembuat keputusan apabila membeli kereta tetapi wanita akan bertindak sebagai pembuat keputusan.

Malah, satu dalam dua isi rumah yang memiliki pemandu dijangka menghentikan pemandu mereka. – MalaysiaGazette

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *