Home » Langit Terbuka » Anifah kunjungi dua pemimpin Vatican

Anifah kunjungi dua pemimpin Vatican

KUALA LUMPUR 10 Mei: Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman hari ini melakukan kunjungan hormat ke atas dua pemimpin terkemuka Vatican sebagai sebahagian daripada lawatan sulungnya ke Holy See.

Menurut kenyataan Wisma Putra, kedua-dua pemimpin Vatican itu ialah Setiausaha Negara kepada Paus, Cardinal Pietro Parolin serta Setiausaha bagi Hubungan dengan Negara-negara, Archbishop Paul Gallagher.

Semasa mengunjungi Cardinal Parolin, kedua-dua pihak bertukar-tukar pandangan mengenai pelbagai perkara meliputi hubungan dua hala dengan tujuan ke arah mewujudkan keamanan dan kestabilan.

“Cardinal Parolin juga membangkitkan beberapa isu serantau dan antarabangsa yang menimbulkan kebimbangan bersama seperti Semenanjung Korea, Laut China Selatan serta isu Rohingya,” kata kenyataan itu dan menambah kedua-dua pihak bersetuju bahawa isu-isu ini perlu diselesaikan melalui rundingan secara aman dan kesederhanaan.

Dalam pertemuan dengan Archbishop Gallagher, isu-isu yang dibangkitkan antaranya ialah kerjasama antarabangsa dan isu-isu global demi kepentingan bersama, dan Anifah mengambil kesempatan itu untuk menjelaskan mengenai inisiatif Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) Malaysia bertujuan memupuk kesederhanaan sebagai aspek fundamental bagi menjamin keharmonian antara pelbagai komuniti agama.

“Kedua-dua pihak menyatakan hasrat untuk bekerjasama rapat mengenai pelbagai isu yang dibincangkan termasuk pendidikan dan dialog antara agama yang akan membantu memerangi ekstremisme,” kata kenyataan itu.

Menurut Wisma Putra, mesyuarat itu adalah yang pertama antara kedua-dua pemimpin dan menyediakan saluran kepada kedua-dua pihak untuk meneroka kerjasama dua hala yang bermanfaat dan mewujudkan kerjasama dalam arena pelbagai hala ke arah keamanan dan kemakmuran.

Lawatan julung kali sejak Isnin lalu hingga hari ini itu juga menyaksikan pembukaan rasmi Kedutaan Malaysia ke Holy See, semalam. – BERNAMA

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *