Home » Langit Terbuka » Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-Undang ditubuhkan

Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-Undang ditubuhkan

Jabatan Peguam Negara.

KUALA LUMPUR 2 Feb. – Jabatan Peguam Negara telah menubuhkan Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-Undang bagi menangani isu-isu berkaitan agama Islam dan perundangan syariah yang berbangkit di peringkat persekutuan dan antarabangsa yang dirujuk kepada jabatan itu.

Jabatan berkenaan memaklumkan penubuhan bahagian itu penting kerana ia akan menjadi focal point (tumpuan utama) bagi isu-isu syariah yang dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara.

“Antaranya yang berkaitan dengan nasihat undang-undang, penggubalan dan penyelarasan undang-undang syariah, ratifikasi sesuatu konvensyen antarabangsa yang mempunyai kesan kepada aspek syariah dan pengharmonian antara undang-undang sivil dengan undang-undang syariah bagi mengatasi konflik bidang kuasa di antara mahkamah sivil dan mahkamah syariah.

“Berdasarkan Fasal (2) Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan, Peguam Negara mempunyai kewajipan untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong, Jemaah Menteri atau mana-mana Menteri mengenai apa-apa perkara undang-undang,” kata jabatan itu dalam satu kenyataan hari ini.

Jabatan Peguam Negara berharap penubuhan Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-Undang Syariah itu dapat memastikan penyampaian perkhidmatan Jabatan Peguam Negara berhubung isu-isu syariah dilaksanakan dengan lebih efektif dan berkesan seiring keperluan semasa. –Bernama

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *