Home » Langit Terbuka » DAESH: `Jangan biar nasi jadi bubur’ – KPN

DAESH: `Jangan biar nasi jadi bubur’ – KPN

KUALA LUMPUR 26 Mei – Tindakan mencegah elemen keganasan atau militan di negara ini adalah langkah paling tepat yang dilakukan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam membendung kemungkinan sebarang serangan.

Justeru masyarakat di negara ini disaran untuk tidak mempertikaikan inisiatif awal oleh Bahagian Anti Pengganas (E8) Cawangan Khas, Bukit Aman, menerusi tangkapan terhadap sebarang elemen pengganas di seluruh negara.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata hasil daripada tindakan mencegah dengan lebih awal sebenarnya dapat menjamin keselamatan rakyat dan negara daripada sebarang ancaman kumpulan pengganas.

“Itulah sebabnya saya tekankan tindakan PDRM adalah mengambil langkah mencegah daripada berlakunya kejadian tidak diingini dan pada masa itu ‘nasi sudah menjadi bubur’.

“Buat masa ini, antara langkah yang kita telah ambil adalah mengetatkan kawalan keselamatan terutama di perairan yang bersempadan dengan negara jiran dan meningkatkan jumlah anggota berpakaian biasa di lokasi berisiko tinggi,” katanya ketika dihubungi BH.

Beliau berkata, langkah menangkap ratusan individu yang disyaki terbabit dengan elemen DAESH sememangnya memerlukan kemahiran dan kepakaran dalam perisikan yang dimiliki oleh E8 PDRM.

“Kita juga sentiasa berkongsi maklumat dengan pasukan polis negara jiran dalam usaha mengenalpasti setiap rangkaian mereka yang wujud di rantau Asia Tenggara khususnya.

“Selanjutnya kita akan berusaha memastikan negara kita bebas dari sebarang ancaman yang cuba ditimbulkan oleh pihak tidak bertanggungjawab termasuk sel-sel atau rangkaian DAESH yang masih ada,” katanya.

Khalid mengulas insiden pengeboman di stesen bas di Kampung Melayu, Jakarta Timur, malam semalam yang mengorbankan tiga pegawai polis serta dua pengebom berani mati selain mencederakan 11 yang lain.

Katanya, PDRM sentiasa memantau sebarang kejadian serangan berkaitan elemen pengganas yang berlaku di negara jiran.

https://www.bharian.com.my

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *