Home » Langit Terbuka » Hanya 24 peratus ibu bapa periksa kandungan gajet anak

Hanya 24 peratus ibu bapa periksa kandungan gajet anak

KUALA LUMPUR: Hanya 24 peratus daripada ibu bapa memeriksa kandungan gajet anak-anak mereka yang berusia tiga hingga 17 tahun, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Menurut Rohani, keputusan itu diperoleh daripada 1,165 responden yang terdiri daripada ibu bapa yang mengikuti program sepanjang sambutan Bulan Keluarga Kebangsaan 1Malaysia pada November tahun lepas.

“Hampir 80 peratus ibu bapa didapati membenarkan anak-anak mereka memiliki dan menggunakan gajet. Namun, hanya 15.1 peratus daripada ibu bapa akan melarang penggunaan gajet jika anak mereka melakukan kesalahan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya lagi, kajiselidik itu juga mendapati hanya 48 peratus ibu bapa mengehadkan masa penggunaan gajet dan 3.7 peratus pula tidak memantau penggunaan gajet anak-anak.

Tahun lepas, pihak kementerian telah mengambil inisiatif dengan melaksanakan kempen ‘No Gadget Hour’ bagi memastikan ibu bapa menggunakan masa dengan lebih berkualiti bersama anak-anak berbanding mengutamakan penggunaan gajet. -BERNAMA

 

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *