Home » Langit Terbuka » Ikut media sosial saya meninggal 2 tahun lalu – Kazim Elias

Ikut media sosial saya meninggal 2 tahun lalu – Kazim Elias

Datuk Kazim Elias. Foto : Utaranews

KUALA LUMPUR – Terdapat segelintir pihak yang tidak suka kepada keamanan dan kesejahteraan negara yang akhirnya bertindak mewujudkan berita palsu, kata penceramah bebas Datuk Kazim Elias.

Pendakwah bebas Datuk Kazim Elias berkata, golongan yang tidak suka kepada keharmonian boleh mengakibatkan negara tidak maju.

“Tetapi ada segolongan manusia tidak suka yang baik-baik, tengok Melayu dengan Cina tidak boleh baik nak digaduhkan.

“Ini akan berlaku dalam masyarakat kita. Tidak suka tengok hidup bermasyarakat, sedangkan kalau kita hidup baik-baik, hidup dengan aman kita boleh capai kemajuan,” katanya sebagai panel Forum Bicara Perdana bertajuk ‘Berita Palsu negara’ baru-baru ini.

Menurutnya, ketegangan kaum yang menjadi salah satu kesan kepada penularan berita palsu juga menghalang kepada pembangunan negara yang mapan.

Kazim turut menceritakan pengalaman dan bukti kesan negatif berita palsu pada dua tahun lalu apabila beliau terkena serangan jantung tetapi didakwa sudah meninggal dunia.

“Inilah dia berita palsu. Kalau kita tidak berhati-hati orang lain pun orang boleh kata sudah meninggal, boleh buat macam-macam boleh ambil kepala saya badan orang lain, muka saya letak dekat badan orang lain. Kalau ikut media sosial saya sudah meninggal dua tahun lepas.

“Sebab itu berita palsu bukan perkara kecil, kesannya sangat besar, rumah tangga, keluarga boleh runtuh, boleh bergaduh suami isteri kalau dapat berita palsu negara apatah lagi. Bayangkan kalau pergaduhan hanya kerana satu berita palsu satu negara boleh bergaduh kerana berita palsu,” ujarnya. – MalaysiaGazette

Artikel Berkaitan

Kerajaan saring individu sampaikan ajaran Islam

KUALA LUMPUR – Kerajaan melaksanakan saringan terhadap individu yang akan menyampaikan ajaran Islam di negara ini bagi mengekang penyebaran liberalisme yang berselindung

Search
ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *