Home » Langit Terbuka » Indonesia tidak hantar jemaah haji musim ini
a

Indonesia tidak hantar jemaah haji musim ini

Menteri Hal Ehwal Agama Indonesia, Fachrul Razi berkata, keputusan membatalkan penghantaran dibuat berikutan mereka tidak mempunyai masa yang cukup untuk melakukan persiapan dalam menghantar jemaah ke Tanah Suci. - Foto AA.com

JAKARTA – Kementerian Hal Ehwal Agama Indonesia memutuskan untuk tidak menghantar bakal jemaah haji ke Tanah Suci musim ini berikutan krisis pandemik COVID-19 yang belum berakhir.

Ketika ini kerajaan Arab Saudi masih menyekat kemasukan warga asing ke negara itu.

Menteri Hal Ehwal Agama, Fachrul Razi, berkata keputusan itu dibuat berikutan mereka tidak mempunyai masa yang cukup untuk melakukan persiapan dalam menghantar jemaah ke Tanah Suci.

Beliau menegaskan wabak berskala global itu mempengaruhi aspek sosial dalam ibadat, sekali gus menyaksikan kementerian itu menubuhkan pusat krisis haji 2020 sejak dari awal.

“Pasukan telah melakukan kajian khusus mengenai tiga skema mengenai haji 2020,” katanya pada sidang media pada 2 Jun.

Tiga pilihan yang dihasilkan menerusi kajian berkenaan memfokuskan pada komitmen untuk mengadakan acara haji yang normal, membataskan haji, dan pilihan terakhir adalah membatalkan haji sama sekali untuk tahun 2020 yang mana akhirnya diputuskan oleh kerajaan.

Fachrul berkata, Indonesia pernah berhadapan dengan pembatalan ibadat haji ketika pencerobohan tentera Belanda suatu masa dulu.

“Arab Saudi masih tidak memberikan sebarang akses kepada negara luar. Kerajaan tidak mempunyai masa untuk membuat persiapan,” katanya. – Tempo.Co

Artikel Berkaitan

Pelajar terbaik PSRA Selangor peroleh 11A SPM

KUALA LUMPUR – Bekas pelajar terbaik Peperiksaan Sekolah Rendah Agama (PSRA) Selangor 2017 mengulangi pencapaian cemerlang apabila memperoleh 11A dalam SPM 2022.

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *