Home » Langit Terbuka » Israel perintah masjid di Al-Quds Timur diroboh

Israel perintah masjid di Al-Quds Timur diroboh

AL-QUDS, Isnin – Israel mengumumkan perintah untuk merobohkan Masjid Al-Qaaqaa, sebuah rumah, dan sebuah pangsapuri di kawasan Silwan, Al-Quds Timur, semalam.

Pegawai Pusat Maklumat Wadi Hilweh di Silwan Majdi Al-Abbasi berkata, pemberitahuan perobohan itu dimaklumkan anggota kerajaan bandar Israel bahawa terdapat perintah perobohan Masjid Al-Qaaqaa di daerah Ein Al-Luza dari persekitaran Silwan.

Masjid yang akan diroboh itu dibina tiga tahun lalu dengan keluasan bilik 110 meter persegi yang memuatkan 5,000 jemaah.

Al-Abbasi memberitahu, kerajaan bandar pendudukan Israel juga berkata perobohan tersebut juga melibatkan sebuah pangsapuri dan kemudahan lain. Pangsapuri itu merupakan milik Iyad al-Abbasi yang dibina 12 tahun lalu.

Awal minggu ini mahkamah Israel memutuskan untuk memusnahkan lapangan bola sepak dan kemudahan di Silwan.

Silwan adalah salah satu persekitaran Palestin di Al-Quds Timur yang merupakan kawasan peneroka haram Israel yang melakukan pembongkaran rumah-rumah Palestin dan pengusiran keluarga Palestin.

Berdasarkan laporan Pejabat PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan, pihak berkuasa Pendudukan Israel telah melakukan kira-kira 370 kemusnahan harta milik warga Palestin di Al-Quds Timur dan Tebing Barat sejak awal 2015 termasuk menghalau 432 penduduk Palestin.

Al-Quds Timur diduduki pihak berkuasa Israel pada tahun 1967 yang mana mereka tidak pernah diiktiraf masyarakat antarabangsa. – Agensi

Sumber daripada www.ismaweb.net

Artikel Berkaitan

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

Wacana Integriti YADIM bersama pihak SPRM

KOMITED Untuk telus dalam setiap urusan melestari gerakan dakwahnya, YADIM merangka beberapa program dengan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pada 30

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *