Home » Langit Terbuka » Kalau tak tahu tanya ulama

Kalau tak tahu tanya ulama

Datuk Mohamad Shukri Mohamad.

Jangan ulas hukum tanpa ilmu

KUALA LUMPUR 2 April – Jika jahil ilmu agama, lebih baik Tun Dr. Mahathir Mohamad bertanya alim ulama dan bukannya memberikan ulasan secara semberono, tegur Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad.

Jelas Mohamad Shukri, itu lebih baik daripada akhirnya dilihat memberikan pandangan bertentangan Islam seperti mana dalam catatan di blog Dr. Mahathir kelmarin berhubung tafsiran mengenai maksud sunnah.

Katanya, Dr. Mahathir perlu mengakui yang beliau tidak arif dalam soal hukum dan teguran ini perlu diterima dengan hati yang terbuka bagi mengelakkan kredibiliti beliau sebagai tokoh Pakatan Harapan diketuai DAP terjejas.

Merujuk kepada catatan di blog chedet.cc itu, kata Shukri, perbuatan atau kenyataan yang menolak sunnah ber-makna individu berkenaan menolak ajaran Islam yang sebenar kerana sunnah merupakan sumber hukum yang wajib dipercayai oleh seluruh umat Islam.

“Kalau hendak berselisih mengenai isu-isu ranting dalam ilmu fikah seperti cara-cara mengambil wuduk, tidak menjadi masalah kerana ia turut berlaku dalam kalangan empat imam mazhab Islam.

“Namun kedudukan sunnah sebagai sumber hukum tidak boleh dipertikaikan, jangan keliru dalam bab ini,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai catatan Pengerusi PPBM dalam blognya, chedet.cc kelmarin mengenai hadis Nabi Muhammad SAW bahawa mengamalkan sunnah adalah baik dan mendapat pahala manakala tidak menga-malkannya tidak berdosa.

Dalam perkembangan sama, Mohamad Shukri berkata, al-Quran dan sunnah merupakan sumber hukum utama kepada orang Islam manakala ijmak dan qias sumber hukum yang menggabungkan antara al-Quran dan sunnah.

“Jadi, al-Quran dan sunnah ini adalah sumber hukum utama yang wajib dipercayai oleh orang Islam untuk menunaikan kewajipan yang diperintahkan Allah,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Artikel Berkaitan

Kerajaan saring individu sampaikan ajaran Islam

KUALA LUMPUR – Kerajaan melaksanakan saringan terhadap individu yang akan menyampaikan ajaran Islam di negara ini bagi mengekang penyebaran liberalisme yang berselindung

Search
ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *