Home » Ensiklopedia » Jalan setapak paling ngeri di dunia

Jalan setapak paling ngeri di dunia

Rasanya tidak ada jalan setapak lain yang boleh mengalahkan kengerian jalan setapak di Chang Kong, China. Adrenalin pelancong pasti mengalir laju apabila berjalan di atas kepingan papan sambil tangan memegang tali keselamatan. Sementara di bawah mereka adalah…jurang!

Chang Kong Cliff Road terletak di daerah Shaanxi, China. Destinasi pelancongan ini sememangnya tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah jantung dan fobia dengan ketinggian.

Bayangkan, jalan setapak ini ada di lereng tebing Gunung Huashan yang tingginya ribuan meter dari aras laut. Jalannya sangat sempit dan berbahaya.
Beberapa bahagian jalan kecil ini hanya memakai papan kayu yang hanya cukup untuk langkah kaki. Malah, di beberapa tempat jalan setapak ini memerlukan pembaikan untuk keselamatan para pelancong.

Jalan setapak ini dipaku ke gunung sekitar 700 tahun dahulu. Menurut kisah, jalan setapak maut ini dibuat oleh orang-orang sakti yang mencari keabadian dengan tinggal di Gunung Huashan.

Chang Kong Cliff Road ini menjadi kegemaran pelancong-pelancong yang berani walaupun pengembaraan ini sangat merbahaya. Mereka menjelajah gunung dengan alat keselamatan yang di pasang pada tubuh mereka.

Berrhati-hatilah apabila melangkah kerana silap melangkah maut yang mengundang!

Artikel Berkaitan

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

Wacana Integriti YADIM bersama pihak SPRM

KOMITED Untuk telus dalam setiap urusan melestari gerakan dakwahnya, YADIM merangka beberapa program dengan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pada 30

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *