Home » Langit Terbuka » Landasan kereta api berkelajuan tinggi Makkah-Madinah beroperasi Mac 2018

Landasan kereta api berkelajuan tinggi Makkah-Madinah beroperasi Mac 2018

MADRID, 20 Nov. – Landasan kereta api berkelajuan tinggi yang menghubungkan Makkah dan Madinah dijangka dibuka kepada umum pada Mac 2018.
Landasan itu sepatutnya dijadualkan dibuka menjelang akhir tahun ini, namun tarikh menyiapkan projek tersebut ditunda kepada akhir tahun depan.
Jurucakap syarikat konsortium Al Shoula, landasan berkenaan akan beroperasi sepenuhnya pada Mac 2018, dan operasi separa beberapa bulan awal, iaitu pada Disember.
Kerajaan Arab Saudi pada 2011 menganugerahkan kontrak bernilai AS$7.1 bilion kepada 12 syarikat konsortium Sepanyol dan dua firma negara itu bagi projek berkenaan yang bertujuan menaik taraf sistem pengangkutan antara kedua-dua bandar terutama dalam musim haji.
Menurut jurucakap, kerajaan Arab Saudi bersetuju untuk memberikan bayaran tambahan berjumlah AS$160 juta bagi mengimbangi kos tambahan projek tersebut.- Agensi

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *