Home » Langit Terbuka » Lebih sejuta berhimpun sokong Erdogan, demokrasi

Lebih sejuta berhimpun sokong Erdogan, demokrasi

ISTANBUL, Isnin – Lebih daripada sejuta orang menyertai perhimpunan prodemokrasi yang diadakan di Istanbul semalam, sebagai respon terhadap cubaan rampasan kuasa di Turki, bulan lalu.

Perhimpunan secara besar-besaran itu telah dihadiri oleh Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan, Perdana Menteri, Binali Yildirim dan pemimpin-pemimpin parti pembangkang.

“Dunia sedang melihat anda sekarang. Anda patut berbangga dengan diri kamu sendiri.

“Setiap orang daripada kamu berjuang untuk kebebasan dan demokrasi. Anda semua adalah pahlawan,” kata Erdogan ketika berucap pada perhimpunan itu semalam.

Erdogan berkata, rakyat Turki telah membuktikan bahawa kuasa mereka cukup besar dalam menggagalkan rampasan kuasa dan mengutuk pihak yang merancang disebalik tindakan menggulingkan kerajaan.

Malah katanya, jika cubaan rampasan kuasa itu berjaya, bermakna rakyat Turki akan kehilangan negara mereka sekaligus menggadaikannya kepada pihak musuh.

Sementara itu, agensi berita antarabangsa melaporkan bahawa perhimpunan yang diadakan itu sebagai yang terbesar dan terbaru berlaku dalam sejarah politik Turki. – Agensi

Artikel Berkaitan

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

Wacana Integriti YADIM bersama pihak SPRM

KOMITED Untuk telus dalam setiap urusan melestari gerakan dakwahnya, YADIM merangka beberapa program dengan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pada 30

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *