Home » Langit Terbuka » MALAYSIA NEGARA PERTAMA TERIMA PERMIT OPERASI HOSPITAL MUSIM HAJI 2022

MALAYSIA NEGARA PERTAMA TERIMA PERMIT OPERASI HOSPITAL MUSIM HAJI 2022

Ketua Rombongan Haji Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman (kanan). - Foto Arkib

MAKKAH – Malaysia berjaya memperoleh pengiktirafan dan menjadi negara pertama yang mendapat permit untuk hospital beroperasi bagi musim haji 1443 Hijrah, kata Ketua Rombongan Haji Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman.

Menurutnya berbanding negara lain, kecekapan Malaysia sentiasa diperakui Kementerian Kesihatan Arab Saudi dan mereka sedia maklum bahawa petugas Lembaga Tabung Haji (TH) akan mematuhi peraturan dan syarat yang telah ditetapkan.

“Satu majlis serahan untuk permit yang dikeluarkan ini telah diadakan oleh Kementerian Kesihatan Arab Saudi pada minggu lalu dan ia telah dihadiri oleh wakil Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ini menunjukkan komitmen dan susun atur kerja yang cekap daripada KKM serta petugas perubatan TH. Ini juga menunjukkan bahawa TH dan KKM menitikberatkan persiapan menjaga kesihatan jemaah haji di Tanah Suci,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita di bangunan Abraj Al Janadriyah yang menempatkan ibu pejabat TH dan jemaah haji Malaysia.

Selain itu, Syed Saleh berkata kejayaan itu juga adalah sebagai bukti pasukan perubatan TH sentiasa membuat kerja secara tersusun dan komited dalam memberi perkhidmatan terbaik.

“Pencapaian yang agak membangggakan kerana kita yang pertama, ia bukti pasukan perubatan kita buat kerja tersusun dan komited hingga memenuhi syarat termasuk bangunan, peralatan, sistem pembuangan sisa-sisa dan jumlah kakitangan.

“Itu syarat-syarat yang dikenakan Arab Saudi dan ini menunjukkan keyakinan Arab Saudi terhadap Malaysia apabila membuat sesuatu semuanya akan ikut peraturan, terbaik dan semua gerak kerja yang sistematik,” katanya.

Selain itu, Syed Saleh turut menasihatkan jemaah agar tidak memaksa diri melakukan aktiviti yang boleh menjejaskan kesihatan apatah lagi menjelang Hari Wukuf, tidak lama lagi.

Cuaca terlampau panas dan kering hingga mencecah suhu 50 darjah Celcius memudahkan jemaah haji dijangkiti penyakit.

“Saya mahu menasihatkan jemaah supaya sentiasa memakai pelitup muka terutama di dalam Masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Jemaah haji juga perlu teliti barangan makanan yang dibeli…pastikan bersih dan basuh dulu buah-buahan sebelum makan.

Dalam keadaan yang panas ini, kita harus jaga diri supaya tidak terdedah kepada cuaca yang terlalu panas dan sentiasa meminum air secukupnya untuk elak pelbagai penyakit termasuk strok haba,” katanya. – AlHijrah Online

Artikel Berkaitan

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

Wacana Integriti YADIM bersama pihak SPRM

KOMITED Untuk telus dalam setiap urusan melestari gerakan dakwahnya, YADIM merangka beberapa program dengan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pada 30

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *