Home » Langit Terbuka » Ratusan pelarian etnik Rohingya ‘diserang’

Ratusan pelarian etnik Rohingya ‘diserang’

Tentera Myanmar lepaskan tembakan mesingan, bom mortar di Ghumdhum

COX’S BAZAR, BANGLADESH 27 Ogos – Tentera Myanmar melepas tembakan menggunakan me­singan dan bom mortar terhadap beratus- ratus etnik Rohingya yang melarikan diri dari wilayah Rakhine ke sempadan Bangladesh, semalam.

Wartawan AFP yang berada di tempat kejadian memaklumkan kejadian itu berlaku di pos kawalan sempadan Ghumdhum yang merupakan kawasan etnik Ro­hingya terperangkap sejak kelmarin berikutan pertempuran terbaharu di utara Rakhine.

Menurut wartawan tersebut, beliau menyaksikan etnik Rohingya bertempiaran melarikan diri semasa anggota tentera berkenaan melepaskan tembakan namun se­hingga kini masih belum dipastikan sama ada berlaku sebarang kemalangan jiwa.

Ketua Stesen Sempadan Kawalan Bangladesh (BGB), Manzurul Hassan berkata, anggota tentera tersebut melepaskan tembakan terhadap etnik berkenaan yang kebanyakannya terdiri daripada golongan wanita dan kanak-ka­nak yang bersembunyi di kawa­san bukit bukau dekat sempadan.

“Mereka (anggota tentera) secara tiba-tiba melepaskan tembakan menggunakan mesingan dan bom mortar dengan menyasarkan orang awam. Mereka tidak berunding dengan BGB,” katanya.

Sementara itu, kerajaan Myan­-
­mar memindahkan sekuran-ku­rangnya 4,000 penduduk bukan Islam di beberapa kampung berikutan pertempuran yang semakin memuncak di barat daya Rakhine manakala pada masa yang sama beribu-ribu etnik Ro­hingya me­larikan diri ke sempa­dan Bangladesh.

Jumlah mereka yang terkorban akibat pertempuran itu meningkat kepada 98 orang termasuk 80 anggota pemberontak dan 12 anggota pasukan keselamatan.

Menurut laporan kerajaan ne­-
gara itu, pertempuran tersebut adalah yang paling teruk sejak Oktober lalu menyebabkan pihak­nya terpaksa memindahkan beribu-ribu penduduk bukan Islam dan kakitangannya dari kawasan terbabit.

Pertempuran melibatkan anggota tentera dan beratus-ratus etnik Rohingya di kawasan berke­naan berlanjutan sehingga sema­lam dengan pertempuran paling sengit berlaku di pinggir bandar Maungdaw.

Menteri Penempatan Semula, Bantuan dan Kebajikan Sosial Myanmar, Win Myat Aye memberitahu Reuters, pihaknya sedang menyiapkan kemudahan kepada penduduk bukan Islam termasuk di kuil, pejabat kerajaan dan balai polis di bandar utama.

“Kami turut menyalurkan bantuan makanan kepada mereka de­ngan kerjasama kerajaan wilayah dan pihak berkuasa tempatan,” ujarnya.

Namun beliau tidak memberi sebarang penjelasan tentang rancangan kerajaan untuk membantu etnik Rohingya. – Agensi – www.utusan.com.my

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *