Home » Langit Terbuka » Remaja Islam AS dapat hak bertinju pakai hijab

Remaja Islam AS dapat hak bertinju pakai hijab

MINNESOTA, 26 April – Seorang peninju Muslim dari Minnesota, Amaiya Zafar, telah memenangi hak untuk bersaing secara menutup aurat di gelanggang tinju di Amerika Syarikat.

Jurulatihnya, Nathaniel Haile seperti yang dipetik oleh The Star Tribune berkata, ianya merupakan satu langkah yang besar.

“Beliau memperoleh hak untuk mempamerkan kemahiran beliau, dan saya gembira untuknya. Tetapi ia hanya langkah pertama dalam membolehkan dia mencapai impiannya,” katanya.

Ini adalah satu peristiwa penting dalam kerjayanya yang baru ditubuhkan.

Bercita-cita tinggi, gadis berusia 16 tahun itu perlu menempuhi banyak pertempuran di hadapannya di dalam dan di luar gelanggang.

Pertarungan pertama yang dikenakan sekatan dijadualkan berlangsung lewat bulan ini pada 29 April di perlawanan Tinju Amatur Spring Fling di Minneapolis, tetapi haknya untuk bersaing hanya meliputi sejauh sempadan Amerika Syarikat, menjadikan beliau tidak boleh bersaing di peringkat kebangsaan.

Amaiya telah menetapkan harapan beliau lebih tinggi, bagaimanapun, dalam usaha untuk mencapai matlamat yang dinyatakan beliau bertanding pada 2020 Sukan Olimpik di Tokyo dia perlu berdepan dengan AIBA, organisasi tinju antarabangsa, bagi mendapatkan hak untuk bersaing dalam pakaian menutup aurat beliau.

“Amaiya telah mahukan ini untuk sekian lama,” kata ibunya kepada The Star Tribune mengenai pertarungan amatur akan datang itu.

“Dia berjuang untuk belia Islam yang lain,” kata jurulatih, Haile – Agensi

Artikel Berkaitan

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

Wacana Integriti YADIM bersama pihak SPRM

KOMITED Untuk telus dalam setiap urusan melestari gerakan dakwahnya, YADIM merangka beberapa program dengan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pada 30

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *