Home » Langit Terbuka » Serangan ganas gempar Kabul, 41 maut

Serangan ganas gempar Kabul, 41 maut

KABUL 28 Dis- Sekurang-kurangnya 41 mati dalam serangan berani mati di pusat kebudayaan Syiah.

Memetik laporan indipendent.co.uk, seramai 30 lagi dilaporkan cedera dalam letupan yang berlaku hari ini.

Serangan itu berlaku semasa satu perbincangan antara panel diadakan bersempena ulang tahun ke-38 pencerobohan Soviet ke Afghanistan di Pusat Sosial dan Kebudayaan Tibian.

Menurut saksi, kebanyakan mangsa adalah pelajar.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri, Najib Danish, berkata, sejumlah penyerang berani mati yang tidak diketahui telah meletupkan letupan di luar pusat itu sebelum menyerangnya.

Mereka kemudian melepaskan alat peledak di bawah tanah bangunan di mana ramai orang berkumpul untuk menandakan pencerobohan tahun 1979.

Letupan itu juga dilaporkan merobohkan pejabat agensi berita Afghan yang berdekatan.

Seorang wartawan di agensi berita Afghan, Sayed Abbas Hussaini berkata, terdapat lebih daripada satu letupan semasa serangan itu berlaku.

Berikutan letupan awal di pintu masuk ke kompleks itu, seorang wartawan di agensi itu telah terbunuh dan seorang cedera.

Foto-foto yang dihantar oleh saksi menunjukkan di kawasan Muslim Syiah yang banyak di barat ibu negara, dan beberapa orang mati dan cedera di tanah.

Jurucakap Taliban, Zabihullah Mujahid mengeluarkan kenyataan menafikan penglibatannya dalam insiden tersebut.

Serangan terbaru ini merupakan dalam satu siri untuk memukul kumpulan media Afghanistan dalam beberapa tahun kebelakangan selepas serangan ke atas sebuah stesen televisyen swasta di Kabul bulan lalu.

Semalam, satu letupan turut berlaku dengan mengorbankan kanak-kanak berusia antara lapan hingga 10 tahun.

Kejadian tersebut masih dalam siasatan.

Afghanistan merupakan negara yang paling tinggi jenayah di dunia di mana pengebom berani mati ada di mana-mana dengan dianggarkan 140 kematian dicatatkan dalam masa sebulan.- SINAR HARIAN

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *