Tun Abdul Hamid Bin Haji Mohamad

0
2036
sumber

Tun Abdul Hamid Bin Haji Mohamad dilahirkan pada 18 April 1942 di Permatang Tinggi Bakar Bata, Kepala Batas, Seberang Perai, Pulau Pinang. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Paya Keladi.

Kisah bagaimana beliau mula pergi ke sekolah adalah sesuatu yang menarik untuk disingkap. Menurut kisahnya, satu pagi, beberapa hari sebelum sekolah dibuka semula, beliau berkata kepada bapanya yang dia mahu pergi ke sekolah. Lantas bapanya bersetuju. Tiba harinya, beliau mengikut abangnya, Ishak, yang berada di Darjah Enam (kelas tertinggi pada zaman itu) dan kanak-kanak lelaki yang lain (kanak-kanak perempuan dari kampung beliau tidak pergi ke sekolah ketika itu) ke sekolah. Beliau berjalan melalui tiga buah kampung yang dipisahkan oleh sawah padi. Buku teks untuk kelas yang lebih rendah terdiri daripada kisah-kisah seperti Pak Kadok, Lebai Malang, Mat Jenin, Si Luncai. Manakala pelajar dalam kelas-kelas yang lebih tinggi membaca Hikayat Abdullah, Pelayaran Abdullah, Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu.

Dengan dorongan guru kelasnya, Cikgu Muhammad Awang, pada tahun 1955, dia mendaftar untuk Sekolah Melayu Khas. Sepatutnya beliau berada di sekolah St. Mark, Butterworth. Tetapi, beliau telah ditempatkan di Sekolah Branch St Mark di Prai. Oleh itu, setiap pagi, dia terpaksa melalui perjalanan lebih kurang dua batu ke Kepala Batas, naik bas ke Butterworth, berjalan sebatu ke Hujung Batu, menyeberangi sungai Prai dengan sampan dan berjalan lebih kurang sebatu lagi untuk sampai ke sekolah. Rutin harian beliau berterusan selama tiga tahun.

- advertisement -

Selepas itu, beliau ke Sekolah Menengah St. Mark Butterworth. Beliau cemerlang dalam penulisan esei dan pengucapan awam. Malah apabila dia berada di kelas menengah rendah, esei beliau digunakan oleh guru kelas lain untuk dibaca. Apabila berada di Tingkatan Tiga, beliau mengambil bahagian dalam Pertandingan Ucapan yang dianjurkan oleh Kerajaan bersempena dengan Minggu Bahasa Kebangsaan. Tanpa bimbingan sesiapa, beliau menulis ucapan beliau dan naik ke atas pentas untuk menyampaikan ucapan tersebut. Dia memenangi pertandingan tersebut dan menjadi juara untuk Seksyen Budak Lelaki Melayu di Zon Utara, meliputi Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis. Manakala di peringkat kebangsaan, beliau memenangi hadiah ketiga.

Sejak itu, beliau mula aktif bukan sahaja dalam pertandingan ucapan tetapi juga dalam perbahasan, pertandingan esei dan memenangi banyak hadiah. Apabila beliau berada di Tingkatan Lima, beliau menjadi juara kebangsaan dalam Bahasa Bulan Peraduan Ucapan Negara. Juara kebangsaan untuk Sekolah Kanak-kanak Perempuan bukan Melayu adalah seorang gadis Baba-Nyonya Melaka yang bernama Choong Giok Hee, kini Toh Puan Hamidan Choong Binti Abdullah. Pada tahun (1962) beliau juga menjadi anak Melayu pertama yang menjadi Ketua Pengawas sekolah. Beliau memperolehi Gred Satu dalam Senior Cambridge dan Sijil Pelajaran Melayu, dan menjadi salah seorang daripada tiga pelajar Melayu di Pulau Pinang yang berjaya mendapatkan keputusan tersebut.

Beliau kemudian menyambung pelajaran ke Tingkatan Enam di Institusi St Xavier di George Town, Pulau Pinang. Terdapat 23 pelajar di kelasnya dan hanya ada tiga orang pelajar Melayu sahaja. Salah seorang daripada pelajar  tersebut adalah seorang gadis Cina yang bernama Lim Phaik Kim, yang kini dikenali dalam dunia feng-sui sebagai Pakar Lillian Too. Dalam minggu pertama esei beliau dibacakan oleh guru di dalam kelas.

Beliau kemudian meneruskan untuk meneruskan pengajian dalam bidang Undang-undang di University of Singapore. Daripada 180 orang calon yang memohon, hanya 56 orang sahaja yang lulus dalam peperiksaan tahun pertama dan 38 orang lagi meneruskan untuk menamatkan pengajian dalam tempoh empat tahun. Beliau adalah salah seorang daripada mereka.

Beliau menyertai Perkhidmatan Kehakiman dan Undang-undang dan, selama dua puluh satu tahun, beliau telah berkhidmat sebagai Majistret, Presiden Mahkamah Sesyen, Penolong Pengarah Biro Bantuan Guaman, Timbalan Pendaftar, Mahkamah Tinggi, Penasihat Undang-Undang Negeri, Peguam Kanan Persekutuan di Jabatan Hasil Dalam Negeri dan Ketua Pendakwaan di Jabatan Peguam Negara.

Pada 1 Mei 1990, beliau telah dilantik sebagai Pesuruhjaya Kehakiman dan kemudian sebagai Hakim Mahkamah Tinggi, Hakim Mahkamah Rayuan, Hakim Mahkamah Persekutuan dan Presiden Mahkamah Rayuan. Pada 1 November 2007, beliau telah dilantik sebagai Ketua Hakim Negara. Beliau bersara pada 18 Oktober 2008.

Dalam tempoh tersebut, beliau juga pernah dilantik sebagai Hakim Mahkamah Khas dan Hakim Syariah Mahkamah Rayuan bagi Negeri Pulau Pinang. Ini bermakna bahawa beliau pernah berkhidmat sebagai Hakim dalam semua mahkamah di negara ini, termasuk Sivil dan juga Syariah.

Beliau telah menulis sebanyak 567 penghakiman Mahkamah Atasan, termasuk satu penghakiman setiap Mahkamah Khas dan syari’at Mahkamah Rayuan. Kebanyakan mereka telah diterbitkan dalam laporan undang-undang. Penghakimannya meliputi semua aspek undang-undang. Malah, kebanyakan pertimbangan penting dalam bidang kuasa daripada Sivil dan Mahkamah Syariah telah ditulis olehnya.

Beliau telah membentangkan banyak kertas kerja, menyampaikan ucaptama dan ucapan di persidangan, seminar, bengkel, forum dan muzakarah, di dalam dan di luar negara. Antaranya ialah Syarahan Abdul Razaq Al-Sanhouri di Universiti Harvard pada 6 November 2008.

Dalam tempoh tujuh tahun persaraannya (2008 hingga 2015), walaupun jurang lebih daripada satu tahun kerana masalah kesihatan yang tidak mengizinkan beliau tetap menulis. Beliau telah menulis lebih daripada 117 artikel, yang meliputi ceramah, kuliah dan kertas kerja. Kebanyakannya telah diterbitkan di dalam dan di luar negara. Semua tulisa tersebut boleh didapati di laman web beliau, www.tunabdulhamid.my.

Beliau pernah berkhidmat sebagai Pengerusi Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah bagi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Pengerusi Jawatankuasa Khas bagi Penentuan Tuntutan Bayaran Tunai bagi Hasil Petroleum di Pantai Timur Semenanjung Malaysia dan ahli Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman .

Beliau kini merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pengharmonian Undang-undang Bank Negara Malaysia (Bank Negara Malaysia), Pengerusi Jawatankuasa Semakan Penalti Monetari Bank Negara Malaysia, ahli Majlis Penasihat Syariah Bank Negara dan Sekuriti Suruhanjaya (Suruhanjaya Sekuriti Malaysia).

Pada tahun 2008, beliau telah dianugerahkan Seri Setia Mahkota (“SSM”) oleh Yang Di Pertuan Agong yang membawa gelaran “Tun”. Anugerah yang lain adalah Darjah Utama Pangkuan Negeri (DUPN) (Penang) pada tahun 2008 yang membawa gelaran “Dato ‘Seri Utama”, Darjah Seri Paduka Cura Si Manja Kini (SPCM) (Perak) pada tahun 2008 yang membawa gelaran “Dato’ Seri”, Darjah Yang Mulia Pangkuan Negeri (DMPN) (Pulau Pinang) pada tahun 1996 yang membawa gelaran “Dato ‘”, Darjah Dato’ Paduka Cura Si Manja Kini (DPCM) (Perak) (1989) yang membawa gelaran “Dato ‘”, Kestria Mangku Negara ( KMN) (Persekutuan) pada tahun 1978 dan Pingat Jaksa Kebaktian (PJK) (Perlis) pada tahun 1974.

Pada 15 Oktober 2011 beliau telah dianugerahkan Doktor Kehormat Pengurusan oleh Universiti Tenaga Nasional Malaysia (UNITEN). Pada 3 Disember 2011, beliau telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Syariah dan Kehakiman Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Pada 1 November 2014, beliau telah dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Pada 11 November 2014, beliau menerima Sepanjang Hayat Kepimpinan dalam Anugerah Kewangan Islam pada 2014 di Forum Kewangan Islam.

Beliau adalah seorang Profesor Jemputan Universiti Tenaga Nasional Malaysia (UNITEN) dan Universiti Utara Malaysia (UUM). Kini, beliau adalah Profesor Jemputan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Beliau berkahwin dengan Toh Puan Hamidah Choong Binti Abdullah yang bersara sebagai Penyelia Jururawat di Hospital Kerajaan. Mereka mempunyai empat orang anak: Mohd. Azam Kapten dalam Malaysia Airlines, Mohd Arif sebagai Peguam Kanan Persekutuan di Jabatan Peguam Negara, Murni seorang pegawai dalam Perkhidmatan Luar Malaysia dan Melati yang Peguam Kanan Persekutuan di Jabatan Peguam Negara. Mereka mempunyai lima cucu dan seorang cucu.

Atas jasa dan sumbangan beliau dalam bidang perundangan, beliau telah menerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah pada 14 Oktober 2015. Anugerah telah disampaikan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Sumber daripada www.tunabdulhamid.my

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here