Home » Langit Terbuka » Universiti terima ancaman bom anti-Islam

Universiti terima ancaman bom anti-Islam

MONTREAL, 1 Mac – Universiti Concordia di Kanada menerima ancaman bom yang menyasarkan pelajar Islam sehingga memaksa lebih 4,000 pelajar dipindahkan dari kampus berkenaan.

Kumpulan yang menggelarkan diri mereka sebagai ‘underground’ chapter of C4 itu menghantar emel kepada pentadbiran universiti dan media tempatan sebagai memberi amaran kepada pelajar Islam.

Dalam amaran itu, mereka mengancam akan meletupkan bahan letupan buatan sendiri sehari sebelum hari Jumaat (esok) untuk membantah aktiviti pelajar Islam.

“Kini Donald Trump sudah jadi Presiden Amerika Syarikat. Kami tidak akan bertolak ansur lagi.

“Selagi Universiti Concordia tidak menghentikan semua aktiviti keagamaan di kampus, kami memutuskan tindakan lanjut untuk menunjukkan sejauh mana kami bersedia untuk memerangi orang Islam,” kata kumpulan itu.

Jurucakap Universiti Concordia, Christine Mota berkata. tiga bangunan universiti terbabit dikosongkan sebelum tengah hari dan ditutup hingga jam 6.00 petang waktu tempatan, semalam.

Surat ancaman yang sama turut dihantar kepada Universiti Mcgill yang terletak di kawasan berhampiran, menyebabkan pentadbiran kini dalam keadaan berjaga-jaga. –Agensi

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *