Home » Langit Terbuka » Arab Saudi faham pendirian Malaysia tarik balik anggota tentera

Arab Saudi faham pendirian Malaysia tarik balik anggota tentera

Menteri Pertahanan berkata langkah penarikan balik anggota tentera itu adalah bagi menegaskan pendirian Malaysia sebagai negara berkecuali dalam konflik antara pakatan negara Arab pimpinan Arab Saudi dan Yaman

 

KUALA LUMPUR – Menteri Pertahanan Mohamad Sabu yakin Arab Saudi memahami pendirian Malaysia menarik balik anggota tentera yang ditempatkan di negara berkenaan.

Dalam pada itu, beliau berkata Malaysia akan terus menjalinkan kerjasama dengan kerajaan Arab Saudi dalam pelbagai bidang lain.

“Saya sendiri ditemui Duta Arab Saudi dan saya cakap kepadanya nak tingkat hubungan dalam pelajaran, teknologi dan kerjasama yang lain, saya yakin mereka faham dasar luar Malaysia,” katanya ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong bagi kementeriannya di Dewan Rakyat, hari ini.

Mengulas lanjut, Mohamad berkata langkah penarikan balik anggota tentera itu adalah bagi menegaskan pendirian Malaysia sebagai negara berkecuali dalam konflik antara pakatan negara Arab pimpinan Arab Saudi dan Yaman.

Beliau berkata walaupun anggota tentera Malaysia tidak terlibat dalam pertempuran, mereka bagaimanapun terbabit dalam tugasan logistik.

“Malaysia (dalam peperangan terhadap Yaman) tidak terlibat dalam pertempuran, tetapi terlibat dalam logistik, bila logistik ini terlibatlah dalam pasukan,” katanya.

Malaysia sebelum ini dilapor menempatkan tentera di Arab Saudi sejak 2015 bagi membawa pulang rakyat Malaysia dari Yaman yang sedang berhadapan konflik.

https://www.bernama.com/bm/news.php?id=1485387

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *