Home » Kenyataan Media » Bantahan Terhadap Penganjuran Grand Final Gala Night bagi Miss/Mrs Plus World Malaysia 2020

Bantahan Terhadap Penganjuran Grand Final Gala Night bagi Miss/Mrs Plus World Malaysia 2020

PUTRAJAYA – Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) ingin menyatakan bantahan secara rasmi dan kekesalan terhadap penganjuran Grand Final Gala Night bagi Miss/Mrs Plus World Malaysia 2020 pada 2 Januari 2021 bertempat di Hotel Sunway Putra, Kuala Lumpur.

Penganjuran program seperti ini pada asasnya memberi isyarat yang salah kepada rakyat yang melambangkan seolah-olah kerajaan dibawah kepimpinan YAB Perdana Menteri hari ini merestui program sebegini untuk disajikan kepada rakyat sedangkan umum mengetahui sikap kerajaan terutamanya YAB Perdana Menteri yang amat serius dalam usaha membanteras segala aktiviti yang tidak menyumbang ke arah pembinaan akhlak dan adab yang terpuji.

Tambahan pula dalam suasana menghadapi pandemik Covid-19, sebarang bentuk perhimpunan yang tidak mendesak harus dielakkan kerana risiko penularan tetap akan ada walaupun pihak pengajur memberi jaminan pematuhan kepada SOP yang ditetapkan.

Inilah sikap yang diambil seluruh dunia termasuk penganjuran program-program hedonistik seumpama ini seperti penganjuran Miss World 2021 .

Selain itu konsep penganjuran program seperti ini sebenarnya tidak pernah dibenarkan oleh mana-mana agama terutamanya Islam kerana program seumpama ini lebih bersifat eksploitasi kepada wanita dan bersifat penyuburan kepada budaya hedonistik oleh tamadun-tamadun yang telah pupus sebelum ini.

Sekiranya ingin dijustifikasikan penganjuran ini dengan penggalakkan aktiviti ekonomi dan sosial, pandangan ini adalah terlalu dangkal kerana kesan limpahan ekonomi daripada pengajuran seperti ini terlalu marginal sedangkan nilai murni sosial kita di Malaysia yang sentiasa dibanggakan dengan unsur kesopanan dan kesantunan akan semakin terhakis.

Sehubungan dengan itu, berdasarkan faktor-faktor yang dikemukakan ini, YADIM menyeru agar diambil langkah-langkah perlu bagi memastikan program seumpama ini tidak dilaksanakan.

Keutamaan majoriti rakyat kini adalah usaha mempergiatkan semula ekonomi demi kelangsungan hidup dan bukannya kepada penganjuran program yang sia-sia.

YADIM juga akan menghantar memo bantahan secara rasmi kepada penganjur dan juga pihak berkuasa tempatan pada Isnin ini sebagai bukti komitmen badan dakwah ini menentang sebarang penganjuran program yang tidak bermanfaat.

YADIM meyakini bahawa majoriti rakyat tanpa mengira sempadan agama dan bangsa tidak merestui program yang bukan sahaja tiada membawa manfaat kepada rakyat terbanyak bahkan mengundang kemurkaan Allah SWT.

NASRUDIN HASSAN
Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia
19 Disember 2020

Dikeluarkan oleh
Bahagian Media dan Teknologi Dakwah
Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia

Artikel Berkaitan

Jawi sedia ambil tindakan tegas!

Kuala Lumpur: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) sentiasa mengalu-alukan kerjasama orang ramai untuk membuat aduan berhubung kesalahan jenayah syariah yang dilakukan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *