Home » Langit Terbuka » BNM lantik anggota Majlis Penasihat Syariah sesi 2016-2019

BNM lantik anggota Majlis Penasihat Syariah sesi 2016-2019

KUALA LUMPUR, 2 Nov. – Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengumumkan pelantikan ahli Majlis Penasihat Syariah (MPS) bagi tempoh tiga tahun, berkuat kuasa 1 Nov, 2016.

Dalam satu kenyataan, BNM berkata menurut peruntukan Seksyen [53], Akta Bank Negara Malaysia 2009, pelantikan ahli MPS ini telah mendapat perkenan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Ahli MPS yang dilantik bagi tempoh baharu tahun 2016-2019 ialah seperti berikut:

  1. Tan Sri Sheikh Ghazali Abdul Rahman – Penasihat Perundangan Syariah, Jabatan Peguam Negara;
  2. Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri – Mufti Wilayah Persekutuan
  3. Datuk Dr. Mohd Daud Bakar – Pengerusi Eksekutif, Amanie Advisors
  4. Datuk A. Aziz. A. Rahim – Bekas Hakim Mahkamah Rayuan Malaysia
  5. Prof. Dr. Mohamad Akram Laldin – Pengarah Eksekutif, Akademi Penyelidikan Syariah Antarabangsa dalam Kewangan Islam (ISRA)

6 Prof. Dr. Engku Rabiah Adawiah Engku Ali – Profesor, Institut Kewangan dan Perbankan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

  1. Prof. Dr. Ashraf Md. Hashim – Ketua Pegawai Eksekutif ISRA Consultancy
  2. Prof. Madya Dr. Asmadi Mohamed Naim – Profesor Madya, Pusat Pengajian Perniagaan Islam, Universiti Utara Malaysia (UUM)
  3. Dr. Shamsiah Mohamad – Penyelidik Kanan ISRA

10.Burhanuddin Lukman – Penyelidik ISRA

Menurut Bank Negara ahli MPS yang dilantik merupakan individu yang berkelayakan, cekap dan terkemuka dalam kalangan ulama Syariah dan ahli undang-undang dan berpengalaman luas dalam bidang kewangan, perbankan, undang-undang, dan aplikasi Syariah, khususnya dalam bidang ekonomi dan kewangan Islam.

Sebagai badan berautoriti tertinggi dalam penentuan hukum Syarak bagi kewangan Islam, MPS memainkan peranan penting untuk memastikan ketekalan resolusi Syariah yang diaplikasikan dalam industri kewangan Islam.

Resolusi Syariah MPS merupakan sumber rujukan utama bagi institusi kewangan Islam dalam memastikan pematuhan Syariah dalam penstrukturan dan pelaksanaan produk dan perkhidmatan kewangan Islam serta menggalakkan inovasi produk.

Selain itu, MPS juga merupakan badan rujukan bagi mahkamah dan penimbang tara dalam mengendalikan dan membuat keputusan bagi kes-kes yang berkaitan dengan kewangan Islam, kata Bank Negara. – Bernama

Artikel Berkaitan

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

Wacana Integriti YADIM bersama pihak SPRM

KOMITED Untuk telus dalam setiap urusan melestari gerakan dakwahnya, YADIM merangka beberapa program dengan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pada 30

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *