Home » Citra Yadim » Bulan Dakwah 2.0 di Kampung Lanai

Bulan Dakwah 2.0 di Kampung Lanai

BALING – Kampung Lanai dan beberapa  kawasan lagi di sini menjadi lokasi terbaharu program Bulan Dakwah 2.0 Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) Kedah.

Dua program berlangsung pada 13 November. Ia dimulakan dengan Tahsin Ibadah (Pengurusan Jenazah) dengan kerjasama Ahli Jawatankuasa Masjid Intaz Safinaz di sini.

Ceramah disampaikan oleh Ust Haji Azmi Mohammad dari YADIM Kedah. Para peserta diberikan penerangan mengenai mandi, kafan dan lain-lain lagi berkaitan pengurusan jenazah. Seramai 50 orang peserta menyertainya.

Pada sebelah petang pula diadakan program YADIM Peduli-Musaadah Covid 19 di dewan masjid berkenaan. Seramai 35 keluarga menerima sumbangan kit makanan  asas seperti beras, gula, tepung minyak, teh, biskut dan lain lain lagi.

Selesai penyerahan di masjid, urusetia menziarahi sebanyak 15 rumah asnaf di kampung ini bagi menyerahkan sumbangan.

Para penerima terdiri daripada warga Tahfiz Al Quran Al Wadi di sini ibu tunggal, anak yatim, pesakit kronik, mereka yang kesempitan hidup akibat kehilangan pekerjaan dan sebagainya.

Hadir ke program ini termasuklah Timbalan Pengerusi Masjid, Haji Zakaria Ismail, Setiausaha masjid, Haji Dakro Haji Husain, Ahli Jawatankuasa Muslimat, Hajjah Maznah Zakaria dan wakil wakil penduduk.

 

Artikel Berkaitan

Tiga mahasiswa USIM dakwah di New Zealand

SEREMBAN – Tiga mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) meneruskan perjuangan dakwah penyebaran syiar Islam melalui latihan industri di Masjid Al Noor,

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *