Home » Wacana » Dampingi peribadi hebat para sahabat

Dampingi peribadi hebat para sahabat

oleh Gunawan Che Ab Aziz

IMAN ialah tuntutan Allah s.w.t kepada kita. Malah iman adalah segala-galanya.

Tanpa iman, janganlah untuk memasuki syurga,malah untuk mencium harum syurgasahaja pun tidak akan dapat. Sedangkan wangi syurga itu tersebar harumnya sehingga 500 ratus perjalanan. Zihin (minda) kita perlulah faham perkara ini sejelas-jelasnya. Seterang sinar matahari di siang hari.

Allah s.w.t. dengan rahmat-Nya yang amat luas, bukan sahaja memerintahkan kita agar beriman,bahkan Allah s.w.t telah mewujudkan sekelompok insan pilihan sebagai contoh ikutan dalam keimanan kita. Kita perlu sedar,kita ini bukan lagi umat akhir zaman,bahkan kita adalah umat hujung akhir zaman.

Selain golongan para Rasul dan Nabi yang maksum, ada sekelompok lagi insan pilihan yang telah dijadikan benchmark oleh Allah untuk kita semua. Allah tidak meninggalkan kita terpinga-pinga untuk mengetahui bagaimanakah caranya untuk kita beriman kepada Allah? Apakah sifat dan kriterianya? Bagaimana contoh praktikalnya?

Semuanya telah disediakan oleh Allah. Allah s.w.t menceritakan rentetan usaha dakwah Rasulullah s.a.w semasa hayat baginda. Allah s.w.t berfirman yang bermaksud :

“dan apabila dikatakan kepada mereka : Berimanlah kamu sebagaimana orang-orang itu telah beriman.”(al-baqarah 13)

Ayat ini merupakan sebahagian daripada ayat-ayat yang menceritakan bagaimana Rasulullah s.a.w berbicara dengan kaum baginda. Rumpunan  ayat-ayat ini menunjukkan bahawa Rasulullah s.a.w berdakwah secara langsung dengan umat baginda. Inilah sunnah dalam mendakwahkan agama. Setiap lorong telah baginda susuri. Setiap lorong telah baginda susuri. Setiap pintu rumah diketuk. Mata bertemu mata. Dari hati menuju ke hati.

Imam at-Tabari memberikan komentar mengenai ayat ini dengan memetik pendapat Ad-Dahhak yang mengambilnya daripada Ibnu Abbas r.a bahawa yang dimaksudkan dengan “orang-orang itu”beriman merujuk kepada golongan Sahabat daripada kalangan Muhajirin dan Ansar.

Maka jelaslah di sini, para Sahabagt telah dijadikan contoh dalam keimanan dan kehidupan yang dipenuhi dengan cahaya iman . Maka Allah s.w.t telah memuji dan mengisytiharkan keredaan-Nya terhadap para sahabat. Biarpun mereka bukan maksum,tetapi mereka adalah kelompok insan pilihan yang telah berjaya membuatkan Allah s.w.t ‘jatuh hati’ dengan mereka. Allah Taala memuji mereka serta memerintahkan orang-orang selepas mereka agar mengikuti para Sahabat ini sebagaimana firman-Nya yang bermaksud:

“Orang-orang yang terdahulu lagi paling awal (masuk Islam)dari golongan Muhajirin dan Anshar dan orang-orang yang mengikutimereka dengan baik, Allah reda kepada mereka dan mereka pun reda kepada Allah dan Allah menyediakan bagi mereka syurga-syurga yang mengalir sungai-sungai di dalamnya selama –lamanya. Mereka kekal didalamnya. Itulah kemenangan yang besar.” (at-taubah:100)

Jelas melalui ayat ini,jalan paling pantas dan mudah untuk kita mencapai reda Allah ialah melalui ittibaa’ (menuruti dan mengikuti jejak) para Sabahat. Di dalam kitab Tafsir Bayanul-Quran dinyatakan , klausa “orang-orang yang  mengikuti mereka dengan baik” itu masih terbuka hingga ke hari kiamat.

Oleh hal yang demikian, cara yang paling bijak untuk kita mulakan usaha kita ke atas iman ialah berkenalan dengan lebih rapat dengan para Sahabat.

Apabila golongan akhir umat ini memisahkan diri mereka daripada golongan para Sahabat yang kita diperintahkan untuk mengikuti mereka, maka kehinaan demi kehinaan mula menimpa umat ini. Kemuliaan keimanan akan kembali kepdaa kita , hanya apabila kita kembali mendampingi peribadi-peribadi hebat para Sahabat.

Cuba kita senaraikan, berapa orang nama Sahabat Rasulullah s.a.w yang kita tahu? Cubalah senaraikan… – MAJALAH DAKWAH

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *