Firma guaman syarie boleh beroperasi ketika PPN

0
247
Permohonan firma dan peguam syarie itu akan diuruskan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia dan pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) bagi dipertimbangkan untuk kelulusan pengoperasian, tertakluk kepada prosedur operasi standard diluluskan Majlis Keselamatan Negara. - Foto FMT

PUTRAJAYA – Firma dan peguam syarie di seluruh negara boleh mengemukakan permohonan untuk beroperasi semula sepanjang tempoh Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula 15 Julai lalu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, berkata permohonan itu boleh dibuat melalui sistem Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) – COVID-19 Intelligent Management System (CIMS) sepanjang PPN.

Katanya, permohonan itu akan diuruskan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dan pejabatnya bagi dipertimbangkan untuk kelulusan pengoperasian, tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) diluluskan Majlis Keselamatan Negara (MKN) serta negeri dalam fasa PPN.

- advertisement -

“Permohonan boleh dibuat melalui Kluster Perundangan dan Kehakiman Syariah dan Sektor Guaman Syarie yang mempunyai empat subsektor iaitu Khidmat Nasihat Profesional Guaman Syarie, Perkhidmatan Guaman Syariah, Perkhidmatan Khidmat Nasihat dan Peguam Syarie bagi tuntutan Harta Pusaka, Hibah dan Wasiat serta Perkhidmatan Perunding Keluarga Islam,” katanya melalui satu kenyataan, pada 28 Julai.

Zulkifli berkata, beliau berharap peluang itu dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh semua peguam syarie bagi memberikan perkhidmatan kepada masyarakat.

“Firma dan peguam syarie tetap bertanggungjawab mematuhi SOP ditetapkan MKN bagi mengelak berlaku penularan wabak COVID-19 premis masing-masing,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here