Home » Langit Terbuka » Haram umat Islam menyerupai agama lain – Pendakwah
a

Haram umat Islam menyerupai agama lain – Pendakwah

Tular video wanita bertudung dipercayai berada di tokong. - Foto : Sinar Harian

SHAH ALAM: Tindakan umat Islam yang melakukan perbuatan menyerupai agama lain bukan sahaja ditegah bahkan hukumnya haram.

Pendakwah, Datuk Hassan Mahmood berkata, Islam melarang umatnya menyerupai agama lain dan budaya mereka, terutama melibatkan unsur kepercayaan.

“Benda ini berkaitan akidah, jadi kita tidak boleh melakukan sesuatu mengenai kepercayaan agama lain. Sebab apa? Sabda Nabi, barang siapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka.

“Tetapi kalau hal-hal sosial dan kemasyarakatan boleh. Contohnya, mereka jemput kita makan, itu semua boleh,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian sebagai respons selepas tular video seorang wanita bertudung dipercayai berada di tokong Buddha.

Dalam video berkenaan, wanita itu dilihat sedang mencampak bongkah dan kemudian menggoncang bilah buluh yang dipercayai salah satu amalan biasa dalam menilik nasib.

Mengikut kepercayaan masyarakat Buddha, ia disebut juga ‘kau cim’, yang mudah ditemui di kebanyakan tokong.

Meskipun disebarkan tanpa diketahui lokasi berlaku sama ada dalam atau luar negara, tindakan itu mengundang kritikan dalam kalangan netizen. – ASTRO AWANI

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *