Home » Langit Terbuka » Israel mula patuhi status masjid Al-Aqsa

Israel mula patuhi status masjid Al-Aqsa

sumber

BAITULMUQADDIS – Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan mengekalkan pendiriannya kelmarin untuk tidak membenarkan orang bukan Islam bersembahyang di pekarangan masjid Al-Aqsa.

“Israel menegaskan kembali komitmennya untuk mengekalkan status quo terhadap Temple Mount (masjid Al-Aqsa) dalam bentuk ayat dan tindakan.

“Israel akan terus menguatkuasakan polisi jangka panjangnya bahawa orang Islam boleh bersembahyang di masjid berkenaan dan orang bukan Islam hanya dibenarkan untuk melawat,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respon kepada kenyataan Ketua Setiausaha Amerika Syarikat, John Kerry selepas pertemuannya bersama Raja Abdullah II dan pemimpin Palestin, Mahmud Abbas di Amman.

Kerry memberitahu bahawa Israel bersetuju dengan langkah-langkah untuk meredakan kete­gangan di zon konflik tersebut termasuk kamera pengawasan 24 jam yang tidak dinyatakan di dalam kenyataan Netanyahu.

Ketegangan di Al-Aqsa telah tercetus dalam gelombang baharu yang menyaksikan serangan pisau dan senjata menentang tentera Zionis selepas Israel menyekat umat Islam masuk ke masjid Al-Aqsa. – AFP

Sumber daripada www.kosmo.com.my

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *