Home » Langit Terbuka » Israel tahan enam rakyat Palestin

Israel tahan enam rakyat Palestin

Dua remaja Palestin yang terbunuh ditempatkan di bilik mayat hospital di Rafah, selatan Genting Gaza, semalam. - Foto: AFP

 

BAITULMUQADDIS 18 Feb. – Israel menahan enam rakyat Palestin yang didakwa terlibat dalam serangan disasarkan terhadap Menteri Pertahanan Avigdor Lieberman dan penduduk Israel lain di Tebing Barat, menurut agensi keselamatan Shin Bet.

Shin Bet berkata keenam-enam suspek disyaki mempunyai kaitan dengan kumpulan militan jihad Islam dan aktif di kawasan Bethlehem.

Tambah agensi tersebut, kesemua suspek tersebut merancang untuk menyerang kenderaan Lieberman ketika beliau pulang ke rumahnya di Tebing Barat.

Berdasarkan kenyataan Shin Bet, suspek juga turut cuba mendapatkan bahan letupan bagi membuat bom dan meminta dana daripada pihak tidak diketahui di Gaza.

Dalam perkembangan berlainan, dua rakyat Palestin maut dalam insiden tembakan dilancarkan rejim Zionis di timur Semenanjung Gaza semalam, menurut sumber perubatan Palestin seperti dipetik oleh agensi berita rasmi China, Xinhua.

Agensi terbabit melaporkan kru perubatan menjumpai dua mayat remaja iaitu Salam Sabah dan Abdullah Abu Sheikha, masing-masing berusia 17 tahun itu hari ini.

Menurut jurucakap Kementerian Kesihatan Gaza, Ashraf al-Qadra dalam satu kenyataan berkata, kedua-dua mayat itu kemudiannya dibawa ke hospital di Rafah, selatan Gaza.

Berdasarkan beberapa saksi, kedua-duanya ditembak berdekatan dengan sempadan negara itu. – AFP

Artikel Berkaitan

Kerajaan saring individu sampaikan ajaran Islam

KUALA LUMPUR – Kerajaan melaksanakan saringan terhadap individu yang akan menyampaikan ajaran Islam di negara ini bagi mengekang penyebaran liberalisme yang berselindung

Search
ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *