Home » Langit Terbuka » Jaheaik cadang tubuh institusi khas jaga solat

Jaheaik cadang tubuh institusi khas jaga solat

KOTA BHARU, 22 Mei – Kerajaan disyor untuk menubuhkan institusi solat sebagaimana haji dan zakat bagi memastikan penghayatan masyarakat lebih serius.

Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (Jaheaik), Datuk Che Mohd Rahim Jusoh berkata, langkah berkenaan begitu penting kerana ia merupakan Rukun Islam.

“Kita mencadangkan satu institusi ditubuh yang memberi fokus khusus kepada solat sepertimana diinstitusikan ibadat haji dan zakat.

“Jika ia dapat dilakukan, kita yakin bahawa solat mampu menyelesaikan masalah yang sedang berlaku dalam masyarakat sekarang,” katanya pada sambutan Bulan Solat dan Ambang Ramadan di Kompleks Balai Islam Lundang Kota Bharu.

Che Mohd Rahim berkata, masalah sosial yang berlaku dikesan berpunca daripada pengabaian solat.

Justeru, beliau berkata, keraajan negeri sedang berusaha melaksanakan sambutan Bulan Solat sejak dahulu sehingga sekarang bagi merealisasikan hasrat tersebut.www.ismaweb.net

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *