Home » Langit Terbuka » Kayuh basikal dari China menuju Mekah

Kayuh basikal dari China menuju Mekah

BEIJING 22 Ogos – Seorang penduduk tempatan sanggup berbasikal hampir empat bulan, bermula dari bandar Xinjiang ke Arab Saudi untuk merealisasikan hasratnya menunaikan haji di tanah suci Mekah.

Lelaki tersebut yang dikenali sebagai Mohammed, memulakan kayuhan dari rumahnya di barat laut China dan menempuh perjalanan sejauh 8,159 kilometer sebelum tiba di bandar Taif di Arab Saudi beberapa hari lalu.

Menurut portal berita Sabq, Mohammed menerima sambutan khas daripada ahli-ahli Kelab Berbasikal Taif dan mereka turut mengiringinya menyambung perjalanan sehingga ke Mekah.

“Kami merupakan ahli kelab berbasikal pertama di Arab Saudi yang hadir menyambut Mohammed yang juga jemaah haji dari China ini.

“Kami berharap kelab berbasikal yang lain dapat membantunya dan memperkenalkannya ke beberapa bandar lain di sini,” kata Ketua Kelab Berbasikal Taif, Nayef Al Rawas.

Sabtu lalu, Jabatan Hal Eh­wal Agama China (SARA) me­ngumumkan, sebanyak 14,500 jemaah dari negara itu akan mengerjakan haji tahun ini menerusi 37 penerba­ngan khas.

Agensi berita Xinhua me­laporkan, sehingga kini, seramai 11,000 jemaah haji dari negara tembok besar ini telah berada di Mekah.

– https://www.utusan.com.my/

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *