Home » Langit Terbuka » Kelas jahit tahfiz

Kelas jahit tahfiz

SUHAIMI (lima dari kiri) menyerahkan mesin jahit kepada Noorhayati.

KEPALA BATAS 13 Jan. – Maahad Tahfiz al-Quran Ummul Qura (MTUQ) di Kampung Alor Nibong, Kota Kuala Muda di sini muncul pusat tahfiz pertama di negara ini yang menggabungkan pengajian al-Quran dengan kemahiran selain memberi peluang kepada mereka untuk menjana pendapatan.

Pusat tahfiz berkenaan menyediakan bengkel jahitan kepada wanita lepasan sekolah berusia 18 hingga 35 tahun untuk mendalami bidang jahitan selain diberi elaun antara RM1,000 dan RM1,500 sebulan bergantung pada kualiti kerja dan produktiviti.

Pelatih hanya dikenakan bayaran RM300 ketika pendaftaran manakala latihan adalah percuma, tetapi diwajibkan mengikuti kuliah agama dan pengajian al-Quran yang disediakan pihak pengurusan dari semasa ke semasa secara percuma.

Yang Dipertua merangkap Pengetua MTUQ Noorhayati Saaidin berkata, kumpulan pertama membabitkan 10 pelatih akan beroperasi minggu depan disusuli 50 pelatih lagi menjelang Mac depan.

Katanya, selain lepasan sekolah, pihaknya turut membuka peluang kepada bekas pelajar tahfiz dari sekolah lain untuk mendalami kemahiran di Bengkel Jahitan MTUQ.

“Kami sudah beroperasi sejak 17 tahun lalu dan bengkel jahitan baru diperkenalkan pada tahun ini untuk pelajar perempuan. Manakala pelajar tahfiz lelaki boleh ambil jahitan sebagai kokurikulum dan kami merancang untuk membuka bengkel makanan ringan serta memasang alat elektronik kepada pelajar lelaki.

“Bengkel Jahitan MTUQ sedia menerima tempahan jahitan pakaian secara pukal selain membantu maahad menjana pendapatan.

“Selalunya maahad tahfiz sering dikaitkan dengan kutipan derma, tetapi kami berusaha untuk menjadi pusat tahfiz berdikari. Namun, sumbangan orang ramai tetap dialu-alukan,” katanya selepas menerima 11 mesin termasuk mesin pemotong diserahkan Pengerusi Pembangunan MTUQ Suhaimi Md Zani, semalam.

Noorhayati berkata, pelatih yang sudah mahir dan mahu membuka bengkel jahitan sendiri berpeluang cerah untuk menjadi vendor MTUQ serta berpeluang membekalkan semula pakaian siap dijahit.

Menurut Noorhayati, buat masa ini, peluang masih dibuka kepada mereka yang berminat menyertai bengkel jahitan dan pelatih akan terpilih selepas proses saringan. – HARIAN METRO

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *