Home » Langit Terbuka » Islam larang kerjasama bawa keburukan

Islam larang kerjasama bawa keburukan

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail. Foto : https://www.beritadaily.com

TRANG, THAILAND 13 Jan. – Islam melarang sebarang kerjasama yang membawa kepada keburukan, sebaliknya menyeru umatnya  bersatu ke arah kebaikan dan ketakwaan, titah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Baginda bertitah umat Islam hidup dalam keadaan yang sejahtera, justeru mereka juga perlu memastikan sesiapa yang berurusan dengan mereka turut merasai kesejahteraan itu.

“Tiada tempat dalam agama ini keganasan, sikap yang keras, enggan menyertai perkara-perkara yang baik dan bersikap inklusif berhubung dengan kebajikan.

“Ini bukan sikap umat Islam yang merupakan pembawa rahmat untuk seluruh alam,” titah baginda ketika berkenan menutup seminar Ummatan Wahidah 2018 di sini, hari ini.

Seminar anjuran Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bersama Majlis-majlis Agama Islam (MAI) enam wilayah Andaman adalah bersempena program Ziarah Mahabbah MAIPs ke Trang yang disertai baginda  bersama-sama Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Antara anggota panel pada seminar yang dihadiri lebih 400 peserta dari Perlis dan Thailand itu ialah  Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan Rektor Universiti Fatoni Dr Ismail Lutfi Abdul Rahman Japakiya.

Terdahulu, baginda berkenan menerima kunjungan mengadap hormat oleh enam Yang Dipertua MAI wilayah Andaman iaitu  Krabi, Phuket, Trang, Panga, Satun dan Ranong.

Semasa perjumpaan itu baginda turut mengingatkan enam Yang Dipertua MAI terbabit agar memastikan setiap masjid memainkan peranannya sebagai ‘markaz talluf’ atau pusat penyatuan hati umat Islam.

“Umat Islam khususnya golongan belia seharusnya digalak serta didorong menghadirkan diri, memakmurkan dan mengimarahkan masjid atau musolla yang ada di sekeliling mereka.

“Hindarilah perkara yang ditegah atau sia-sia di  dalam masjid dan sentiasalah bermusyawarah dalam   mencapai keputusan dan janganlah menimbulkan   perbalahan sesama masyarakat,” titah baginda.

Tuanku Syed Faizuddin juga bertitah kesatuan umat sangat penting untuk sama-sama membina tamadun atau peradaban yang tinggi. – Bernama

Artikel Berkaitan

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

Wacana Integriti YADIM bersama pihak SPRM

KOMITED Untuk telus dalam setiap urusan melestari gerakan dakwahnya, YADIM merangka beberapa program dengan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pada 30

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *