Home » Langit Terbuka » Khurafat dalam kegiatan nombor ekor

Khurafat dalam kegiatan nombor ekor

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) tidak menyangkal hubung kait kegiatan nombor ekor dengan perbuatan khurafat.

KUALA TERENGGANU 11 Januari – Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) tidak menyangkal hubung kait kegiatan nombor ekor dengan perbuatan khurafat.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Wan Ismail Sahaimi Wan Omar berkata, JHEAT mengesan terdapat kegiatan pemujaan yang dilakukan pihak tidak bertanggungjawab bagi mendapatkan nombor ekor.

“Pihak JHEAT belum dapat menangkap mereka yang melakukan perkara tidak bermoral (khurafat) ini dan hanya menjumpai peralatan-peralatan yang digunakan untuk tujuan pemujaan (bagi mendapatkan nombor ekor),”  katanya ketika dihubungi Bernama berkaitan operasi membanteras judi nombor ekor dijalankan JHEAT semalam.

Katanya pihak JHEAT juga mengenal pasti antara tempat yang sering dijadikan tempat pemujaan ialah seperti di Gua Bukit Keluang, Besut dan beberapa kawasan lain.

Berhubung operasi itu, katanya hasil maklumat awam dan risikan JHEAT mendapati nombor ekor turut dijual di kedai alat ganti motosikal, kedai makan dan kedai runcit dan dalam operasi itu tujuh ditahan iaitu enam ditahan di sebuah kampung di Kuala Nerus dan seorang di premis makan di Gong Badak.

“Semasa  tangkapan dilakukan kesemua individu berumur 30 hingga 72 tahun itu mempunyai resit nombor ekor yang diletakkan di dalam poket, beg duit dan ada juga masih pegang di tangan,” katanya.

Wan Ismail Sahaimi berkata kesemua  yang ditahan akan didakwa mengikut Seksyen 22, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 yang membawa hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. – Bernama

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *