Home » Langit Terbuka » KUIM jadi pemangkin institusi pengajian agama utama di Melaka

KUIM jadi pemangkin institusi pengajian agama utama di Melaka

DATUK Seri Idris Haron (empat dari kanan) bergambar bersama jemputan utama selepas merasmikan bangunan akademik baharu Luqman Al-Hakim di Dataran Siswa Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM) di Kuala Sungai Baru, Melaka. Turut kelihatan dari kanan , Datuk Ismail Othman; Datuk Roslan Ibrahim; Prof. Datuk Dr. Mohd. Taib Dora; Tan Sri Dr. Abu Seman Yusop dan Tan Sri Kamaruzzaman Shariff. - Foto UTUSAN

ALOR GAJAH 9 April – Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM) perlu fokus melaksanakan tanggungjawab untuk mendidik anak-anak bangsa agar dapat menjadi pusat pengajian tinggi aliran agama yang utama di negeri ini.

Ketua Menteri, Datuk Seri Idris Haron berkata, peranan itu perlu dimainkan warga KUIM agar kolej universiti itu terus menjadi contoh dan membantu kejayaan Melaka sebagai sebuah negeri yang maju dan progresif bukan sahaja dalam bidang duniawi malah dalam aspek kerohanian.

“Sebagai contoh, bangunan yang dirasmikan hari ini bukan untuk menunjuk-nunjuk, sebaliknya ia bersulamkan hasrat agar KUIM dapat melahirkan anak-anak muda yang bakal menjadi pemimpin dalam pelbagai bidang.

“Selaras dengan pembangunan yang dikecapi negara ketika ini, saya berharap bangunan baharu ini bakal menyuntik semangat warga KUIM untuk menjadi pusat pengajian aliran agama yang utama di Melaka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan bangunan akademik baharu Luqman Al-Hakim KUIM di Dataran Siswa kolej universiti itu dekat sini sebentar tadi.

Yang turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Roslan Ibrahim; Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Kuala Linggi, Datuk Ismail Othman; ProCanselor KUIM, Tan Sri Dr. Abu Seman Yusop; Naib Canselor KUIM, Prof. Datuk Dr. Mohd. Taib Dora dan Pengerusi Bintai Kinden Corp. Berhad (Bintai Kinden), Tan Sri Kamaruzzaman Shariff.

Bangunan Luqman Al-Hakim KUIM mula dibina sejak 2015 oleh Bindai Kinden membabitkan sembilan blok asrama pelajar dan pusat akademik dan aktiviti pelajar.

Menurut Idris, apabila KUIM dinaik taraf sebagai universiti kelak, bangunan akademik itu dapat digunakan untuk melaksanakan pentadbiran yang lebih cekap. – UTUSAN

Artikel Berkaitan

Kerajaan saring individu sampaikan ajaran Islam

KUALA LUMPUR – Kerajaan melaksanakan saringan terhadap individu yang akan menyampaikan ajaran Islam di negara ini bagi mengekang penyebaran liberalisme yang berselindung

Search
ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *