Home » Langit Terbuka » Lahir graduan Islam cemerlang

Lahir graduan Islam cemerlang

KUIJSI komited menjadi salah sebuah institusi pengajian tinggi berteraskan Islam (berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah) terunggul di selatan tanah air dan rantau ASEAN serta menjadi institusi pilihan kepada pelajar-pelajar Islam dari Malaysia, Thailand, Singapura, Indonesia, Filipina dan Asia Barat.

Johor Bahru: Kolej Universiti Islam Johor Sultan Ibrahim (KUIJSI) telah ditubuhkan sejak 26 tahun lalu telah mula beroperasi di Jalan Gertak Merah, Johor Bahru di bawah tanggungjawab Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ).

Pada 17 Jun 1997, satu Perjanjian persefahaman (MoU) di antara MAINJ dengan Universiti Al-Azhar Al-Syarif telah diadakan.

Dengan termeterainya perjanjian persefahaman itu pada 11 November 1997, sebuah institusi bertaraf pengajian tinggi telah diwujudkan dengan menggunakan nama Pusat Pengajian Islam dan Bahasa Arab Johor (MARSAH) atau Bahasa Arabnya ialah Markaz al-Dirasat al-Islamiahwa al-Arabiah bi Wilayati Johor.

Bagi menyesuaikan dengan arus pendidikan semasa, pada 2001 nama ini kemudiannya ditukar kepada Institut Pengajian Tinggi Islam Johor (MARSAH) dan akhirnya pada 2006 ditukar sekali lagi kepada Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH) bagi memenuhi kehendak penubuhannya oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dengan mengekalkan nama dalam Bahasa Arabnya iaitu Markaz al-Dirasat al-Islamiah (MARSAH).

MARSAH pada 22 Februari 2001 juga mendapat pengesahan penubuhannya oleh Kerajaan Johor pada 31 Januari 2001.

Artikel Berkaitan

Tiga mahasiswa USIM dakwah di New Zealand

SEREMBAN – Tiga mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) meneruskan perjuangan dakwah penyebaran syiar Islam melalui latihan industri di Masjid Al Noor,

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *