Home » Citra Yadim » Laporan hak asasi orang Islam Sarawak

Laporan hak asasi orang Islam Sarawak

Pada 18 Januari lalu telah berlangsungnya Bengkel Pelaporan Hak Asasi Manusia (Muslim) Sarawak yang  bertujuan untuk mengenal pasti dan menyediakan laporan berkenaan isu hak asasi manusia berkaitan orang Islam di Sarawak.

Bengkel telah diadakan di Dewan Syarahan YADIM Sarawak itu melibatkan aktivis dan badan bukan kerajaan (NGO) Islam di Sarawak bagi mendapatkan input-input daripada pihak berkenaan.

Oleh yang demikian, bengkel ini juga dapat mengukuhkan kerajaasama NGO Islam di Sarawak terutama dalam melaksanakan program-program kepada masyarkat Islam di negeri berkenaan.

Penceramah jemputan dalam bengkel ini terdiri daripada Ketua Eksekutif Centre for Human Rights Research and Advocacy (CENTHRA), Azril Mohd Amin, Peguam, Zainal Abidin Shaik Zakaria dan Timbalan Dekan Universiti Sultan Zainal Abidin, , Prof Madya Dr Afandi Mohd Salleh.

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *