Home » Langit Terbuka » Lembaga Zakat Negeri Kedah penerima khas Anugerah Zakat Kebangsaan

Lembaga Zakat Negeri Kedah penerima khas Anugerah Zakat Kebangsaan

SELAMAT Paigo (tengah) bergambar dengan pemenang enam kategori Majlis Anugerah Zakat Kebangsaan 2023 di Putrajaya. -UTUSAN/AMREE AHMAD

PUTRAJAYA: Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) diiktiraf sebagai penerima anugerah khas bagi Anugerah Zakat Kebangsaan bersempena Sambutan Bulan Zakat Kebangsaan 2023.

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (Jawhar), Datuk Selamat Paigo, anugerah ini julung kali diperkenalkan sebagai satu bentuk motivasi dan pengiktirafan tertinggi kepada agensi mengurus zakat yang menonjol sepanjang tahun penilaian.

“Seperti kategori lain, bukan Jawhar yang pilih pemenangnya tetapi kami melantik panel bebas daripada luar agar keputusan nanti tidak dipertikaikan mana-mana pihak.

“Calon yang dikemukakan semua negeri mestilah mempunyai rekod cemerlang malah ada merit pernah menganjurkan program bertaraf kebangsaan dan antarabangsa,” katanya.

Terdahulu, beliau mewakili Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Na’im Mokhtar menyampaikan hadiah kepada para pemenang bersempena sambutan itu, di sini hari ini.

Dalam pada itu, beliau mengharapkan lebih banyak penyertaan dapat dicalonkan oleh semua Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) untuk majlis penganugerahan tersebut susulan ada negeri yang didapati tidak mengemukakan sebarang calon.

Katanya, penganjuran Majlis Anugerah Zakat Kebangsaan ini mampu merapatkan hubungan kerjasama strategik antara Jawhar, MAIN, agensi mengurus zakat dan pelbagai institusi berkaitan sekali gus dijadikan wadah pembangunan sosio ekonomi ummah sejajar Fokus Pelan Transformasi Al-Falah yang dicetuskan kerajaan. – UTUSAN

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *