Home » Langit Terbuka » Mahkamah Iraq hukum 12 balu Daesh

Mahkamah Iraq hukum 12 balu Daesh

BAGHDAD: Mahkamah di sini menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang wanita Turki dan 11 yang lain dipenjara seumur hidup kerana terbabit dengan militan Daesh.

Semua 12 balu yang terdiri daripada 11 warga Turki dan seorang Azeri sabit kesalahan walaupun mereka mendakwa diperdaya suami mereka untuk memasuki Iraq.

Wanita yang masing-masing berusia antara 20 hingga 50 itu ditahan di Mosul atau Tal Afar tempat suami mereka terbunuh, ketika tentera Iraq menawan semula beberapa bandar di kawasan utara tahun lalu.

Peguam bela yang mewakili mereka berpendapat, semua wanita itu diperdaya untuk memasuki Iraq dan mereka tidak terbabit dengan mana-mana keganasan.

Bagaimanapun, mereka didapati bersalah di bawah Artikel 4 undang-undang anti-pengganas Iraq yang menetapkan mana-mana individu yang didapati melakukan, menghasut, merancang, membiayai atau membantu dalam tindakan keganasan dan memasuki negara itu secara tidak sah.

Semua wanita terbabit menangis dan salah seorang wanita Turki hampir pengsan sebaik saja mendengar hukuman dijatuhkan.

Mereka diberi tempoh sebulan untuk mengemukakan rayuan.

Menurut sumber keselamatan, sejumlah 509 wanita termasuk 300 Turki bersama 813 kanak-kanak ditahan di Iraq. – Reuters

Artikel Berkaitan

Kerajaan saring individu sampaikan ajaran Islam

KUALA LUMPUR – Kerajaan melaksanakan saringan terhadap individu yang akan menyampaikan ajaran Islam di negara ini bagi mengekang penyebaran liberalisme yang berselindung

Search
ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *