Home » Langit Terbuka » Majlis Rohingya Malaysia ditubuhkan

Majlis Rohingya Malaysia ditubuhkan

KUALA LUMPUR 3 Jan. – Majlis Rohingya Malaysia (MRM) ditubuhkan bagi menyelaras hal ehwal pelarian Rohingya di negara ini, memandangkan jumlah etnik itu yang agak ramai.

Pengerusi Kehormat MRM, Mohd Nazri Sahat berkata, mengikut laporan Agensi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCHR), lebih 150,000 warga Rohingya di Malaysia.

“Etnik Rohingya ini dalam keadaan trauma, selepas apa yang berlaku terhadap mereka. Namun, masalah sosial juga ditimbulkan oleh etnik ini dan situasi tersebut membuatkan rakyat Malaysia berasa risau.

“Oleh itu, MRM ditubuhkan bagi menyelesaikan masalah ini dan ini sedikit sebanyak dapat membantu kerajaan,” katanya semasa sidang media pengumuman penubuhan MRM di Hotel Sani, di sini, hari ini.

Menurutnya, sebanyak 25 badan bukan kerajaan (NGO) telah menyertai majlis itu dan pihaknya mensasarkan 110 NGO lagi akan menyertainya untuk menyelaras segala aktiviti di dalam majlis berkenaan.

Bagi melengkapkan penubuhan serta carta organisasi MRM, Persidangan Rohingya Kebangsaan akan diadakan pada 20 Januari ini di Dewan Felcra, Kuala Lumpur bagi memilih ahli jawatankuasa pengurusan majlis tersebut yang akan dianggotai oleh etnik itu.

“Dalam konvensyen itu, seramai 250 pemimpin etnik Rohingya di negara ini akan dikumpulkan dan mereka akan dipilih menjawat jawatan dalam bahagian jawatankuasa MRM secara proses undian.

“Individu yang terpilih perlu membantu etnik mereka dan kami di Majlis Eksekutif akan memantau gerak kerja mereka di seluruh negara,” katanya.- SINAR HARIAN

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *