Home » Langit Terbuka » Muslim Food Industries sasar jualan RM24 juta tahun ini

Muslim Food Industries sasar jualan RM24 juta tahun ini

Sejak ditubuhkan pada 1985, Muslim Food Industries mempunyai 60 pekerja tetap dan kesemua mereka adalah anak tempatan. - Foto Arkib

Kuala Nerus – Muslim Food Industries (MFI), syarikat pengeluar dan pengedar makanan berasaskan tepung milik Bumiputera di Kuala Terengganu, menyasarkan jualan sebanyak RM24 juta pada tahun ini, meningkat hampir 80 peratus berbanding RM13 juta pada tahun lepas.

Pengarah Urusan Ahmad Sayyaf Jamaludin berkata syarikat yakin dapat mencapai sasaran itu berikutan jualan setakat suku kedua tahun ini telah mencapai sebanyak RM7.8 juta.

Beliau berkata produk terlaris keluaran MFI termasuk mi kuning, laksa beras, bebola ikan, bihun, cili kisar, garam halus dan garam kasar mencapai purata pengeluaran sebanyak 520 tan setiap bulan.

“Setakat ini, produk keluaran MFI telah dipasarkan di semua rangkaian Mydin dan Giant seluruh Semenanjung serta berpuluh lagi pasar raya kecil yang lain.

“Sejak sektor ekonomi dibuka sepenuhnya pada April lepas, permintaan produk turut meningkat kerana penganjuran majlis keraian rasmi dan kenduri boleh dianjurkan semula seperti biasa.

“Kami juga sedang berusaha untuk memasuki semua pasar raya di Semenanjung dalam masa terdekat,” katanya ketika ditemui pemberita di kilang MFI di Kampung Banggol Tok Jiring di sini, pada Rabu.

Selain sijil halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), syarikat itu turut mempunyai Skim Pensijilan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI) dari Kementerian Kesihatan Malaysia dan pernah memenangi anugerah premis terbersih untuk daerah Kuala Nerus anjuran Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu beberapa tahun sebelum ini.

Ahmad Sayyaf berkata sejak ditubuhkan pada 1985, syarikat itu mempunyai 60 pekerja tetap dan kesemua mereka adalah anak tempatan.

Beliau berkata MFI juga berhasrat menambah beberapa lagi mesin canggih berteknologi tinggi untuk memaksimumkan pengeluaran di kilangnya.

“Kami juga sedang membuat penyelidikan dan pembangunan beberapa produk baharu untuk terus mengukuhkan segmen pasaran dengan menepati citarasa ramai,” katanya yang turut membuat promosi menjelajah ke beberapa lokasi untuk memperkenalkan produk keluaran MFI.

Beliau turut bersyukur kerana sentiasa mendapat sokongan kerajaan dari segi pembiayaan perniagaan iaitu pinjaman dan geran dari beberapa agensi seperti Majlis Amanah Rakyat (MARA), SME Corp, Jabatan Pertanian dan Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu dengan nilai keseluruhan RM1.2 juta.

Ahmad Sayyaf berkata dengan bimbingan beberapa agensi kerajaan, syarikat berjaya melonjakkan prestasi dan keupayaan MFI sekali gus memastikan setiap dana pinjaman atau geran dapat dimanfaatkan dengan sebaiknya melalui pemantauan yang dilakukan.

“Contohnya, pada tahun 2017, konsep Penarafan Daya Saing Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) bagi Peningkatan (Score) yang dinilai SME Corp meletakkan kami dalam kategori PKS dua bintang sahaja namun kini kami telah dikategorikan sebagai PKS empat bintang yang sudah boleh meneroka pasaran antarabangsa,” katanya.

Penarafan Score adalah penanda aras SME Corp yang memberi penarafan bintang untuk menunjukkan tahap prestasi PKS berdasarkan tujuh kriteria penilaian iaitu kekukuhan kewangan, prestasi perniagaan, sumber manusia, pemerolehan dan penerapan teknologi, pensijilan dan kehadiran pasaran. – BERNAMA

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *