Home » Langit Terbuka » PM Anwar menyeru negara-negara Islam untuk bekerjasama dalam perniagaan, pelaburan dan ekonomi

PM Anwar menyeru negara-negara Islam untuk bekerjasama dalam perniagaan, pelaburan dan ekonomi

Gambar Bernama

KUCHING, 28 Nov — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini menyeru negara Islam untuk meningkatkan kerjasama sesama mereka dalam bidang perniagaan, pelaburan dan ekonomi.

Beliau berkata negara-negara Islam harus membebaskan diri daripada pengasingan dan merebut peluang untuk bekerjasama, terutama jika mereka berjiran, bukannya bersaing.

“Kami bertuah di Malaysia kerana kami mempunyai jiran, seperti Indonesia, yang telah mengambil kedudukan untuk bekerjasama dan melengkapi antara satu sama lain, dan tidak semestinya bersaing secara agresif,” katanya pada Majlis Makan Malam Gala yang diadakan sempena Forum Perniagaan Muslim Global di sini.

Beliau berkata semalam bahawa beliau bertemu Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin di sempadan Thai-Malaysia untuk mencari lebih banyak cara untuk memupuk hubungan yang lebih baik, serta peluang pelaburan dan perdagangan, dan untuk memudahkan pertukaran, khususnya di kawasan miskin di selatan Thailand dan utara semenanjung Malaysia.

“Jadi, jika mereka benar-benar mahu mengambil inisiatif, saya ingin mempercepatkan proses jika kita mahu mendapat manfaat dan tidak mahu kalah dalam perlumbaan ini,” kata perdana menteri.

Anwar berkata kerjasama itu akan membantu kedua-dua negara.

“Walaupun Perdana Menteri Thailand beragama Buddha dan saya beragama Islam, sekurang-kurangnya tujuan dan komitmen bersama kami adalah untuk memudahkan dan mempercepatkan proses ini kerana kami telah melihat kerjasama dengan Presiden Indonesia Jokowi Widodo,” katanya.

Anwar berkata Malaysia telah mengambil inisiatif dalam kewangan Islam, mewujudkan legasi yang ditandai dengan penubuhan Bank Islam Malaysia dan Lembaga Tabung Haji.

Beliau berkata adalah menarik untuk diperhatikan bahawa apabila perbankan Islam ditubuhkan, sokongan dan penyertaan orang bukan Islam adalah sangat baik.

“Itulah cara anda mengaitkan dan menjelaskan dan bukannya bersikap partisan dan eksklusif. Kita ambil ia sebagai program dan platform nasional dan biarkan rakyat memilih antara sistem konvensional dan apa yang ditawarkan sistem Islam,” katanya.

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *