Home » Langit Terbuka » RM58 juta elaun guru Kafa di Kelantan

RM58 juta elaun guru Kafa di Kelantan

Kerajaan sentiasa menghargai pengorbanan guru KAFA.

GUA MUSANG 26 Jan.  – Kerajaan persekutuan membelanjakan sejumlah RM58 juta setiap tahun untuk membayar elaun kepada 5,252 guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) di Kelantan.

Pengarah Jabatan Pendidikan Kelantan Muhammad Zahari Othman berkata justeru, beliau mahu setiap guru Kafa yang dilantik sentiasa ikhlas dalam mendidik pelajar beragama Islam mengenai asas agama sebagaimana sukatan pelajaran yang  ditetapkan.

“Walaupun kita menerima laporan ada guru Kafa yang tidak berdisiplin, malas mengajar dan datang lewat, namun saya tidak mahu tugas yang diamanahkan dijalankan sambil lewa dan tidak mencapai objektif yang ditetapkan.

“Sikap segelintir guru Kafa itu hanya mencerminkan amalan tidak baik dan sekali gus kualiti perkhidmatan mendidik murid beragama Islam akan terjejas” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penyampaian Watikah Guru Kafa Sesi 2018 Parlimen Gua Musang di Dewan Sekolah Menengah Sains Gua Musang di sini, hari ini.

Penyampaian  watikah kepada 346 guru Kafa itu dilakukan Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah.

Muhammad Zahari turut melahirkan rasa hairan dengan sikap sesetengah guru Kafa yang mula berubah selepas menerima watikah pelantikan.

“Guru Kafa yang mempunyai sikap seumpama itu perlu fikir cara terbaik untuk berubah kerana kerajaan membayar elaun begitu besar setiap bulan,” katanya. – Bernama

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *