Home » Langit Terbuka » RUU 355: Bukan Islam tidak perlu ajar kami – TPM

RUU 355: Bukan Islam tidak perlu ajar kami – TPM

KUALA LUMPUR 10 April – Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi membidas golongan bukan Islam yang menentang pembentangan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau RUU 355 yang bertujuan memperkasakan Islam.
Kenyataan Timbalan Perdana Menteri itu dilihat yang paling tegas dikeluarkan oleh pemimpin negara selepas Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang meng­usulkan pindaan RUU 355 di Dewan Rakyat, Khamis lalu.
Ahmad Zahid mengingatkan golongan bukan Islam supaya tidak mengajar kaedah untuk mengukuhkan undang-undang Islam.
Menurutnya, beliau tidak bermaksud mahu menyentuh agama lain tetapi mahukan orang bukan Islam supaya menghormati agama Persekutuan itu sebagaimana orang Islam menghormati agama-agama lain yang diamalkan di negara ini.
“Saya tidak berhajat mahu cabar sesiapa. Tetapi sesuatu yang baik, kita mahu memperakukan sebagai kebaikan ummah, perlu ke kita tanya pada orang lain yang tidak satu akidah de­ngan kita setakat mana harus ambil wuduk? Sampai siku atau lengan?
“Bukan hak mereka untuk ambil tahu. Itu ibadah kita, apatah lagi apabila mereka pertikai bagaimana kita rukuk dan sujud. Sila hormati agama kami sekiranya mahukan kami menghormati agama anda,” katanya ketika berucap dalam majlis perasmian Konvensyen Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Ulul Albab di sini, malam ini.
Yang turut hadir ialah Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Dalam pada itu, Ahmad Zahid memberitahu, kerajaan bersetuju menambah lima lagi MRSM Ulul Albab di seluruh negara menjadikannya sembilan keseluruhannya.
Katanya, kerajaan percaya MRSM Ulul Albab mampu menjadi pemacu utama pembangunan ummah di negara ini.
“Saya akan bantu sedaya mungkin untuk menterjemah pelaksanaannya dalam menentukan kita jadi bangsa Malaysia yang beriman dan mempunyai emosi baik serta daya keintelektualan tinggi,” jelas beliau.
Lima MRSM Ulul Albab itu ialah di Semporna (Sabah), Bagan Datuk (Perak), Ketereh (Kelantan), Bera (Pahang) dan Sik (Kedah).- https://www.utusan.com.my

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *