Home » Langit Terbuka » Siasat kenyataan Kassim Ahmad ikut Akta Hasutan: CENTHRA, CLJ, YP, PPMM dan iPeguam

Siasat kenyataan Kassim Ahmad ikut Akta Hasutan: CENTHRA, CLJ, YP, PPMM dan iPeguam

BANGI, 19 April – Lima pertubuhan pengamal undang-undang dan profesional meminta pihak berautoriti untuk menyiasat kenyataan tokoh anti-hadis, Kassim Ahmad yang mahu kedudukan Islam sebagai agama negara dibuang daripada Perlembagaan.

Kenyataan Kassim yang disiarkan portal berita The Malaysian Insight – sebuah portal baharu yang menggantikan The Malaysian Insider yang pernah diharamkan kerana menghasut – pada 17 April lepas disifatkan sebagai membawa kesan teruk terhadap keharmonian antara kaum dan agama di negara ini.

Dalam artikel bertajuk ‘Governments have no business meddling in Islam, says scholar Kassim’, Kassim mendakwa, Perlembagaan perlu diubah, status agama persekutuan perlu dibuang.

“Sesebuah kerajaan mesti adil, sesuatu negara tak memiliki agama, hanya manusia yang ada agama,” kata Kassim.

Membidas kenyataan Kassim, lima pertubuhan itu berkata, Islam adalah tiang asas negara dan merupakan sebahagian daripada struktur asas Perlembagaan yang tidak boleh diubah dalam apa jua cara sekalipun.

“Ini telah pun disahkan oleh kuasa kolonial masa lalu seperti Britain, di mana R.J. Wilkinson mengakui keluhuran undang-undang Islam di kalangan penduduk negeri ini, dan pengiktirafan kehakiman itu dalam kes-kes awal seperti Ramah v Laton.

“Untuk menggesa pemansuhan status mulia Islam sebagai agama Persekutuan adalah sama seperti hasutan seperti yang dinyatakan oleh Akta Hasutan 1948 sebagaimana yang dipinda pada tahun 1970 berikutan rusuhan kaum 1969 di mana tiang asas yang lain dan bahagian-bahagian yang membentuk struktur asas perlembagaan telah dipersoalkan, iaitu kedudukan orang Melayu dalam Artikel 153 Perlembagaan dan status bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dalam Artikel 152 yang sama.

“Akta ini telah dipinda untuk melarang soalan tiang asas seperti ini untuk memastikan bahawa rusuhan kaum akan tidak lagi berulang,” kata mereka dalam kenyataan tersebut.

Gesaan Kassim Ahmad itu, menurut mereka, menjadi suatu kesalahan jenayah seperti yang dinyatakan di atas dan TMI, pihak yang menjalankan temubual ituadalah bersalah dari segi persatuan dan implikasi.

“Kesalahan itu adalah salah satu yang, agak jelas akan mempunyai akibat yang serius untuk keharmonian kaum dan agama dalam masyarakat pelbagai budaya kita yang rapuh dan mempunyai kesan yang buruk kepada ekonomi kesejahteraan.

“Oleh itu, kita sewajarnya menyeru pihak berkuasa untuk menyiasat Kassim Ahmad dan TMI kerana menghasut, serta kemungkinan kesalahan lain dalam Kanun Keseksaan, dan mendakwa pihak yang sama ke tahap maksimum di bawah undang-undang.

“Biarkan ia dijadikan sebagai amaran kepada mereka yang terlalu melindungi pemikiran yang sama bahawa apa-apa percubaan untuk menghasut melemahkan agama Islam dan menghasut ketegangan kaum tidak boleh diterima dalam apa jua keadaan sekalipun,” katanya.

Lima pertubuhan berkenaan ialah Centre for Human Rights Research and Advocacy (CENTHRA) yang diwakili Ketua Eksekutif, Azril Mohd Amin, Concerned Lawyers for Justice (CLJ), yang diwakili Aidil Khalid, Young Proffesionals (YP) diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya Faidhur Rahman Abdul Hadi, Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) yang diwakili Presidennya Dato’ Zainul Rijal Abu Bakar dan Ikatan Peguam-Peguam Muslim Malaysia (iPeguam) diwakili Pengerusinya Mohd Luttfi Abdul Khalid.-

www-ismaweb.net

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *