Home » Kenyataan Media » Silaturahim tidak harus diputuskan walau dengan apa sebab

Silaturahim tidak harus diputuskan walau dengan apa sebab

Bukan lagi rahsia, insiden bermasam muka, mengelak daripada menyapa, tuduhan kafir mengkafir, enggan berimamkan solat dan pelbagai lagi perkara yang lebih teruk telah berlaku akibat perbezaan politik di negara ini.

Sedangkan yang bermasam muka, yang dikafirkan itu adik beradik, sesama saudara, yang tinggal dalam komuniti bersama. Umat Islam di negara ini, sememangnya sedar adalah amat merugikan sekiranya silaturahim antara mereka terputus angkara perbezaan politik, namun malangnya ia tetap berlaku.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Nor baru baru ini menasihatkan supaya umat Islam tidak terlalu ekstrem dalam berpolitik.

Ujarnya, silaturahim tidak harus diputuskan walau dengan apa sebab sekalipun, hatta apabila seseorang disakiti atau dianiaya.

Dengan Pilihan Raya Negeri yang bakal menjelang tidak lama lagi, YADIM menyeru semua pihak berlapang dada, berpolitik dengan matang dan berhikmah, malah lebih baik lagi profesional dan budiman (gentleman) dalam berkempen dan tetap menyatukan ummah.

Selesai pertarungan politik semasa pilihanraya negeri kelak, sama sama lah bekerjasama untuk masyarakat.

Ambillah iktibar firman Allah dalam Surah Al Hujurat ayat 10 yang membawa maksud :

“Sesungguhnya orang-orang beriman itu bersaudara. Maka damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua-dua saudara kalian itu dan bertaqwalah kepada Allah, supaya kalian mendapat rahmat.”

Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sempena Hari Keputeraan baginda juga telah bertitah agar tidak menjadikan isu agama sebagai polemik dan perbalahan politik.

Baginda mengajak semua pihak membuang agenda retorik perpecahan dengan bersatu hati untuk mengemudi negara ke arah pembentukan masa hadapan lebih baik.

YADIM percaya, umat Islam di negara ini mempunyai kesedaran yang tinggi mengenai hal ini. Justeru selepas ini semua pihak diseru bersama sama meninggalkan perilaku merugikan ini dan meletakkan persaudaraan ummah sebagai keutamaan.

YANG DIPERTUA YADIM
DATUK HASANUDDIN MOHD YUNUS
16 JUN 2023

Artikel Berkaitan

Kerajaan saring individu sampaikan ajaran Islam

KUALA LUMPUR – Kerajaan melaksanakan saringan terhadap individu yang akan menyampaikan ajaran Islam di negara ini bagi mengekang penyebaran liberalisme yang berselindung

Search
ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *