Home » Langit Terbuka » ‘Tak boleh kawal nafsu, cabut ‘title’ PU, Imam Muda, Ustaz’

‘Tak boleh kawal nafsu, cabut ‘title’ PU, Imam Muda, Ustaz’

Malaysia baru-baru ini digemparkan dengan berita pendakwah selebriti yang ditahan reman selama enam hari bagi membantu siasatan kes amang seksual terhadap beberapa remaja lelaki. - Foto Arkib

Kuala Lumpur – “Usah kita jadi ‘bahan penyedap’ buat musuh agama membusukkan lagi nama Islam.”

Demikian tegas pengacara TV, Finaz Yunus susulan pendakwah selebriti yang ditahan reman selama enam hari bagi membantu siasatan kes amang seksual terhadap beberapa remaja lelaki.

Finaz menerusi hantaran di Instagram turut bersetuju dengan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad, yang memberi empat nasihat kepada pendakwah selebriti bagi memastikan mereka tidak terjebak dengan perbuatan tidak bermoral dan tidak lagi dipercayai masyarakat.

Finaz yang juga bekas pengacara TV Alhijrah berkata, pendakwah selebriti perlu menggalas tanggungjawab dengan baik dan amanah.

“Terima kasih YB Menteri Agama. Selaku pengamal media yang sering menerima berita pertama berkenaan salah laku membabitkan golongan agamawan, saya amat berharap galaslah tanggungjawab kalian dengan baik dan penuh amanah.

“Seandainya tidak mampu mengawal nafsu kalian, tinggalkan dan cabutlah gelaran Pencetus Ummah, Imam Muda, Murabbi, Ikon dakwah , Ustaz, Muir dan sebagainya. Carilah kerjaya lain.

“Gelaran itu terlalu besar nilai dan tanggungjawab yang perlu dipikul. Anda membawa imej Agama Islam. Tidak sekadar populariti dijemput ke sana sini. Cukuplah Islam difitnah oleh musuhnya,” katanya. – Harian Metro

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *